harde cijfers over mogelijke garanties onder deposito-garantiesysteem


In een brief van 8 juni 2009 van Minister Bos aan de 2e kamer heeft Bos, op verzoek van de 2e kamer, enig inzicht gegeven in de mogelijke omvang van het deposito-garantiesysteem.

Eind september 2008 was het totaal van de voor dekking in aanmerking komende deposito’s 475 miljard euro. Hiervan werd 397 miljard euro in Nederland aangehouden en 78 miljard euro bij de bijkantoren van Nederlandse banken binnen de Europese Unie.

Indien wordt rekening gehouden met de maximumdekking van 100.000 euro per depositohouder per bank (het meerdere wordt immers niet vergoed), dan is het totale bedrag niet 475 miljard, maar 365 miljard.

Interessant is dat in de brief expliciet wordt gesproken over de bijkantoren van Nederlandse banken binnen de Europese Unie. Dat betekent dat de mogelijke spaartoegoeden van bijvoorbeeld ING Direct in de VS nog niet niet zijn meegerekend. Dit kan een aardig verschil maken, aangezien er voor circa 70 miljard dollar door Amerikaanse spaarders op ING Direct rekeningen is gedeponeerd. Vanzelfsprekend is dit afhankelijk van de juridische status van ING Direct in de VS.

Lees ook:Nederland hoeft in 2014 minder te lenen
Lees ook:Onze staatsschuld is juist laag (column BNR 21 oktober 2013)
Lees ook:Het F-woord is gevallen in Europa
Lees ook:Ook Flip de Kam (NRC) vindt dat vermogensrendementsheffing op de schop moet
Lees ook:Corporate negligence

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.