“Verplicht vak ‘eigen geld’ voor VWO nodig”

Onderstaande ingezonden brief in FD wil ik graag in zijn geheel publiceren. Ik ben het er helemaal mee eens en heb vaak in mijn tijd bij Alex gepleit voor meer aandacht voor ‘geld en beleggen’ op scholen. Het is daarom erg jammer dat de Alex Academy is blijven steken in seminars voor de wat meer ervaren belegger en niet heeft kunnen uitgroeien tot ‘het’ geldkenniscentrum van Nederland. Het stoppen van het financieren van de Leerstoel in Maastricht is ook wat dat betreft erg jammer.
Kinderen komen op steeds jongere leeftijd in aanraking met geld (via mobiele telefoon, maar ook via allerlei games) en het is de dure plicht van de branch om daar in te investeren. Niet via spotjes dat het allemaal zo gevaarlijk is, maar juist op een positieve manier; dat op vroege leeftijd goed omgaan met geld een belangrijke basis is voor het vermijden van grote problemen op latere leeftijd.
Waar blijft de bank die een echte jeugd-pinpas introduceert met veel toeters en bellen die de jeugd aanspreekt en ook nog educatief is?

Hier volgt de ingezonden brief:

Verplicht vak ‘eigen geld’ voor vwo nodig

Emeritus hoogleraar Arnold Heertje heeft zich met het Tweede Kamerlid Jasper van Dijk van de Socialistische Partij verbaasd over het feit dat de financieel-economische crisis niet is opgenomen in de examenstof van havo en vwo (FD 30 juli).
Juist in deze tijd kan een docent economie duidelijk maken hoe financiële instellingen, overheid, ondernemingen en consumenten met elkaar in de kredietcrisis zijn getuimeld. Hiervoor hoeft de docent niet te wachten tot de gebruikelijke vijfjarige herziening van het examenprogramma.
Gerrit Zalm nam op 5 februari jongstleden het eerste exemplaar in ontvangst van het boek De kredietcrisis voorbij?. Hierin worden de belangrijkste vragen gesteld en beantwoord, zodat scholieren begrijpen hoe de totale ineenstorting van het financiële systeem werd voorkomen. Dit boek is zowel op een breed lezerspubliek als op het hoger economisch onderwijs gericht. Het bevat casusmateriaal en opgaven op een website.
De kredietcrisis moet niet alleen vanuit het macro-economisch perspectief worden behandeld in het klaslokaal. Gezien het enorme maatschappelijk belang ervan moet het kabinet veel meer doen om financiële problemen bij consumenten te voorkomen die nu alleen maar groter zullen worden als gevolg van de huidige kredietcrisis.
Begin daarom met het invoeren van een verplicht examenvak voor alle middelbareschoolopleidingen: ‘eigen geld’. De jonge consument moet op school leren hoe om te gaan met het huishoudboekje.
Bespreek in de klas alle financiële onderwerpen waarmee iedereen in haar of zijn leven in aanraking kan komen. Dit vergroot de weerbaarheid van de consument, zodat bij de volgende economische crisis meer mensen hiervan minder last zullen hebben.

Dr. Eric Melse MBA, Nyenrode Business Universiteit, Breukelen

Lees ook:wie redt de wereld van de kredietcrisis?
Lees ook:DNB gaat in vakantielectuur.
Lees ook:CPB roept in boek de huidige recessie nu al uit tot de ‘grote’ recessie!
Lees ook:CPB: huidige recessie toch niet de ‘grote recessie’ ?
Lees ook:Waarom (het aanbieden van) sparen zo populair is!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.