Een typisch NVB compromis: oogt leuk, maar gaat niets veranderen

De Nederlandse Vereniging van banken (NVB) heeft een concept-akkoord bereikt over bonussen binnen het bankwezen (volgens het FD in samenwerking met Ministerie van  Financien). Het is weer een typisch NVB compromis. Het oogt mooi, maar legt absoluut niet de vinger op de wond en zal de crisis niet oplossen.

De NVB stelt voor dat de bonus van leden van Raad van Bestuur niet hoger mag zijn dan hun vaste salaris. Voor de medewerkers moet iedere bank een ‘bankbreed passend maximum’ vaststellen. Wat betekent dit?

Juist de leden van de raad van bestuur ontvangen het hoogste vaste salaris en dus zal hun bonus nauwelijks omlaag gaan. Het gaat nu juist om de mensen die op een heel laag vast salaris zitten, zoals handelaren in de dealingroom (dat zijn de mensen die al die ondoorzichtige producten hebben gemaakt, niet de leden van de raad van bestuur), en een heel hoog variabel salaris hebben, dat ook nog eens wordt bepaald door de winst die zij hebben gemaakt op hun eigen handel.

De heer Staal, voorzitter van de NVB, zal in de publiciteit er weer een mooie draai aan geven en zeggen dat het een belangrijke stap voorwaarts is , maar ik geef u op een briefje: er gaat niets veranderen.

Minister Bos, let op!

Lees ook:Krokodillentranen in 2e kamer
Lees ook:Idiote salarissen
Lees ook:Nogmaals SNS Reaal: beloningsbeleid RvB en misplaatste woede Bos
Lees ook:Sorry Bos: luister nu toch eens naar de mensen die het kunnen weten
Lees ook:Keep on dreaming (column BNR 2 december 2013)

Eén reactie op “Een typisch NVB compromis: oogt leuk, maar gaat niets veranderen

  1. Peter Verhaar

    Helaas blijkt dat Bos begrip kan hebben voor de uitzondering voor handelaren en zakenbanken. Als retailbanken ook handelaren in dienst mogen hebben en retailbanken ook zakenbanken mogen hebben, dan maakt Bos hier een kapitale blunder.

    jammer

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.