Icesave: Minister Bos heeft ‘echte’ Du Perron aangewezen

icesafeDe Icesave-soap gaat nog even door. In mijn eerdere blog gaf ik aan dat ik de uitspraken van Du Perron (professor en onderzoeker in hoeverre DNB steken heeft laten vallen in Icesave-drama) in de Volkskrant niet correspondeerden met zijn eigen onderzoek (zie hier het blog: “http://bank.blog.nl/dnb/2010/02/11/icesave-laat-de-echte-du-perron-nu-opstaan“).

In de Volkskrant had Du Perron blijkbaar gezegd dat DNB net als de Banque de France de aanvraag van Icesave had kunnen weigeren/traineren. Vervolgens gaf de Banque de France een verklaring uit dat Icesave helemaal geen aanvraag heeft gedaan. Ik zelf had al gesteld dat vertragen in ieder geval niet tot de formele bevoegdheden van DNB behoort.

Nu heeft Minister Bos een brief laten uitgaan, waarin Du Perron nog wat verder het moeras wordt ingeduwd (zie hier de brief).

Hier volgt de ‘mea culpa’van Du Perron:   “Vandaag heeft prof. mr. C.E. du Perron op mijn verzoek om inlichtingen over de aanvullende toetreding van Icesave (Landsbanki) tot het Franse depositogarantiestelsel mij geïnformeerd als volgt: “Onlangs heb ik tegenover de media verklaard dat het mij bekend was dat een aanvraag van Icesave (Landsbanki) om in Frankrijk aanvullend toe te treden tot het depositogarantiestelsel aldaar was geweigerd. Deze verklaring baseerde ik op bronnen van buiten de Nederlandsche Bank, waardoor ik mij vrij voelde hierover te spreken. Inmiddels is mij gebleken dat de informatie die ik aan deze bronnen ontleende onjuist was en dat ik deze bronnen verkeerd heb geïnterpreteerd. Ik heb geen weet van een aanvraag tot aanvullende toetreding als genoemd”.

Het is allemaal niet fraai. Vooralsnog blijft mijn constatering staan dat DNB de aanvraag van Icesave voor een bijkantoor niet kon weigeren/traineren en geheel moest afgaan op informatie van de toezichthouder in Ijsland.

Lees ook:Bericht van Icesave aan alle klanten
Lees ook:Icesave: laat de echte Du Perron nu opstaan?
Lees ook:winst Icesave-moeder minder, maar klantenbase breder
Lees ook:Grote zakelijke spaarders Icesave verliezen kwart miljard
Lees ook:Voor Bos is de ene anonieme bron niet de andere anonieme bron

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.