Vermogensbeheermodel van Alex krijgt (eindelijk) navolgers!

ohpenVanmorgen was ik live op de radio bij Bas – u kent hem, de automan met de heerlijke oneliner ” het is bijkans een foeilelijk ding ” – van Werven van BNR om commentaar te geven op de nieuwste vermogensbeheerder Ohpen (spreek uit als ‘open’, tsja ik heb het echt niet verzonnen).

Ophen zet de lijn door die enige jaren geleden is ingezet met Alex Vermogensbeheer en recent Brand New day. Die lijn is kort samengevat de volgende:

(1) richt je op de grote groep particuliere beleggers die op grond van hun vermogen geen toegang hebben tot ‘private banking’ van de grootbanken, maar wel graag de lasten van het beleggen willen uitbesteden

(2) geeft maximale transparantie, zowel in de wijze van beleggen (en de resultaten) als de kostenstructuur

(3) automatiseer zoveel mogelijk alle processen om daarmee een zeer concurrerend tarief af te geven

(4) geef goede klantenservice

Ohpen stelt dat zij 80% goedkoper zijn dan de concurrentie. Dat klopt als de concurrentie wordt gedefinieerd als de grootbanken. Ohpen rekent 1% over het belegde vermogen, dat vraagt Alex met 0,9% ook. BND doet het voor 0,6%, maar richt zich op de pensioenwereld (box 1) met alle beperkingen, terwijl Alex en Ohpen voor box 3 beleggingen gaan. De drie partijen claimen dat dit een echt all-in tarief is, dus geen verborgen kosten.

Er is wel een verschil te constateren in de wijze waarop wordt belegd.

Ohpen werkt volgens het principe van de “moderne portefeuille theorie” (ha, ha, modern……deze theorie is ontwikkeld in de jaren 50) en stelt dat beleggen met name gaat om de keuze tussen vastrentend en risicodragend (zeg maar de asset-allocatie) en dat de markt outperformen niet mogelijk is. Ohpen heeft daarom twee beleggingsobjecten, ik denk een obligatietracker en een aandelentracker, maar kan dit niet terugvinden op de website. Vervolgens wordt op basis van het risicoprofiel een mix gemaakt. Dit doet BND overigens precies zo.

Alex Vermogensbeheer doet het anders. Zij bouwen een portefeuille op met individuele aandelen, aangevuld met obligaties als het risicoprofiel dit eist. Echter, Alex Vermogensbeheer verkoopt de portefeuille en gaat liquide als marktomstandigheden dit eisen. Het is dus ‘actiever beheer’. De keuze van de portefeuille vindt overigens wel volledig geautomatiseerd plaats en kent dus geen ruimte voor emotie of individuele voorkeuren van een beheerder.

Om deze reden vind ik dat Alex met recht 0,9% vraagt plus 10% van de winst als die wordt gerealiseerd. Ik vind Ohpen met 1% dus duur, want BND die hetzelfde doet rekent 0,6%. Mijn inschatting is dat zelfs dit nog te duur is (want laten we eerlijk zijn, wat doet de beheerder nu eigenlijk?) en dat het tarief zal dalen onder de 0,5%.

Het is echter voor alle particuliere beleggers verheugend dat het aanbod van transparante vermogensbeheerders breder wordt en dat er dus eindelijk iets te kiezen is.

Lees ook:Alex Vermogensbeheer heeft geen misleidende radioreclame nodig
Lees ook:Een nieuwe verdienmodel voor vermogensbeheerders
Lees ook:Nieuw innovatief beleggingsproduct van Moneyou, maar niet uniek
Lees ook:Handel in FTI (futures op AEX) per 1 juli tot 22.00 uur
Lees ook:Vanaf vandaag: handel in FTI tot 22.00 uur

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.