Groenink zegt dat 20 miljard voor ABN AMRO het maximaal haalbare is! Ik zeg: dat wordt minder

groeninkOp  juni gaf Groenink een interview aan BNR (‘aan de slag met Paul van Liempt’). In dit interview komt ook de mogelijke waarde van ABN AMRO aan de orde. Van Liempt vraagt ernaar omdat Zalm heeft aangegeven dat 30 miljard (dat is bedrag dat de overheid er in heeft gestopt, inclusief verzekeraar ASR) niet realistisch is.

Na veel aandringen en eigenlijk een beetje sturen van van Liempt zegt Groenink dat het wellicht 20 miljard is. Dit bedrag is door de media opgepakt. Terecht want bij 20 miljard gaat de belastingbetaler toch voor zeker 6 miljard het schip in (als ASR circa 4 miljard gaat opbrengen).

Wat mij dwars zit is dat Groenink eigenlijk een veel lager bedrag wilde noemen. Als u het interview terugluistert (zie hier link) dan heeft Groenink nogal wat veronderstellingen genoemd:

“het is een berekening grof over de duim”; “over enkele jaren zou de normale winst tenminste 1,5 miljard moeten zijn in heel goede tijden, 2 miljard winst is het maximal haalbare”; “als de beurs aan dat soort financiele bedrijven een koerswinstverhouding van 10 weer toekent”.

Dan kom je meer in de buurt van 12 miljard (1,5 miljard maal KW van 8). En een  KW van 8 is meer in lijn met andere financiele dienstverleners, waarbij de beurs vaststelt dat bankaandelen weer obligaties worden; vergeet ook niet dat de banken veel meer eigen vermogen moeten aantrekken, dat gaat alleen tegen lagere KW’s.  En dan vind ik 1,5 miljard nog veel, gezien het zeer lokale karakter van ABN AMRO zonder het lucratieve grensoverschrijdende betalingsverkeer dat bij RBS is achtergebleven, de hoge kosten van regelgeving, de geldverslindende integratie van twee kantorennetwerken, de concurrentie van bijvoorbeeld Deutsche bank en BNP Paribas; de druk op de provisies bij private banking.

Daarmee zitten we meer in lijn met minister de jager, die het hele concern (dus inclusief ASR) heeft gewaardeerd op 9,3 miljard. Nu is deze waarde natuurlijk echt te laag; dit is boekwaarde (nu maar hopen dat er geen lijken in de boekwaarde zitten), die als ondergrens telt.

Hoe dan ook, de belastingbetaler gaat veel geld verliezen!

Lees ook:Ook Minister van Financien weet het nu: ABN AMRO gaat groot verlies opleveren
Lees ook:ABN AMRO diep in het rood door fusie: belastingbetalers moeten zich zorgen maken
Lees ook:ABN AMRO vindt 3 miljard extra eigen vermogen (maar niet heus)
Lees ook:De staat moet nog een keer bijstorten bij ABN AMRO: extra 4,4 miljard
Lees ook:Update over waarde ABN AMRO en mogelijke verkoop

Eén reactie op “Groenink zegt dat 20 miljard voor ABN AMRO het maximaal haalbare is! Ik zeg: dat wordt minder

  1. Tony de Bree

    Om de vergelijking af te maken zo het verstandig zijn om ook het “nietsdoen” scenario mee te lagen wegen in de beoordeling. Maw: hoeveel zou het gekost hebben als Belgie en Nederland de betrokken banken failliet hadden laten gaan?

    In beide landen een systeembank. Dit zou bovendien betekent hebben dat volgens de toenmalige regeling de klanten van de anderen banken in Nederland via de garantieregeling daarvoor zover mogelijk op hadden moeten draaien als ik het niet mis heb.

    Tot slot. In het algemeen kan gezegd worden dat beursgangen ook vooral afhangen van groeipotentieel en verdienmodellen.

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.