Interview in Nederlands Pensioen & Beleggingsnieuws (23 juni 2011)

Hierbij een interview met mij in het pensioenvakblad Nederlands Pensioen & Beleggingsnieuws

dit is de link: http://www.npn-online.com/news/fullstory.php/aid/1265/_91Mogen_we_zelf_beslissen_wat_we_met_ons_geld_doen_92.html

Mogen we zelf beslissen wat we met ons geld doen’
door Peter Verhaar

Gepubliceerd op:  23 Juni 2011

— Peter Verhaar

Peter Verhaar vindt dat vakbonden en vermogensbeheerders moeten inbinden. In ‘zijn’ akkoord bepalen deelnemers wat er met hun geld gebeurt, vertelt hijErik Hannema

Nee, kwaadheid is niet zijn drijfveer. Wel is het een ‘anarchistische inslag en een gezonde achterdocht’ die econoom Peter Verhaar aanzetten tot het schrijven van zijn kritische columns. Keer op keer haalt hij uit naar banken, verzekeraars, vermogensbeheerders en andere ‘exponenten van het financiële systeem’. Verhaar, oprichter van de Alex beleggersbank ageert fel tegen misstanden in de financiële sector. En die zijn legio, vindt hij. “Iedereen kent elkaar. Dat werkt misstanden in de hand. Ronduit stuitend vind ik de houding ten opzichte van de klant. Nog altijd plaatsen financials niet de belangen van hun klant maar die van henzelf centraal. Nog steeds geven vermogensbeheerders, banken en verzekeraars onvoldoende inzicht in hun tarieven.”

In de pensioensector is het niet anders, ziet Verhaar. Pensioenfondsen worden op te hoge kosten gejaagd door gewiekste vermogensbeheerders en uitvoeringsorganisaties. Logisch dat het vergrootglas daar nu op ligt, vindt hij. “De kosten zijn gewoon té hoog. 1% klinkt niet als veel, maar vergeten wordt dat dit bijvoorbeeld in een fund of funds cummuleert. Zo kan dat percentage aan de ‘achterkant’ wel op 3% liggen.” Maar ook die 1% is al te hoog, weet hij. “Ik ken de dealingrooms, ik weet wat er in die keukens gebeurt. Het kan gewoon véél goedkoper. Kijk naar Alex: die berekenen particuliere klanten 0,5%. En ik sluit niet uit dat het nog goedkoper kan, meer in de richting van 0,1%. Die halve procent minder levert de fondsen vijf miljard extra pensioengeld op.”

Alex. De naam is gevallen. Verhaar richtte in 1999 de digitale beleggingsbank op (onder de vlag van Aegon-dochter Bank Labouchère) uit onvrede over de hoge kosten en de ‘mist’ die andere beleggingsbanken optrokken. Daarvoor werkte hij op de afdeling beleggingen van Amro bank. “Ik zag dat het goedkoper kon en irriteerde me aan de halsstarrigheid van de banken.” Alex werd verkocht aan de Rabobank. De boerenleenbank verkocht het in 2007 voor 400 miljoen euro aan Binck bank. Verhaar kreeg zijn congé. Hij heeft geen enkele band meer met het concern, maar is nog steeds een warm pleitbezorger van de uitgangspunten: transparantie en lage kosten. “Mijn vertrek en dat van mijn compagnon (René Frijters, red.) ging niet zachtzinnig. We zijn ontslagen. Jammer, maar dat neemt niet weg dat ik nog steeds geloof in wat Alex doet. In de pensioensector heeft Brand New Day hetzelfde uitgangspunt. Een partij die het snapt. Ze zijn duidelijk over alles wat ze doen. In tegenstelling tot veel andere actoren in de pensioenwereld.”

Hij doelt vooral op de vakbonden. “Die komen enkel op voor hun eigen achterban: blanke mannen van vijftig. Ze zadelen de jongeren op met de lasten, door de aanpassing van het stelsel af te zwakken. Ze bedrijven arbeidspolitiek met ons pensioengeld. Ergerlijk vind ik dat. Mogen we alsjeblieft zelf beslissen wat we met ons geld doen?” Voor Verhaar staat dan ook buiten kijf dat het solidariteitsprincipe onhaalbaar wordt. “Met het nieuwe pensioencontract krijgen we vast slappe thee. Van alles een beetje en dus helemaal niets. Ik ben een liberaal en als je pensioen beschouwt als uitgesteld loon, dan moet je mensen er ook zelf over laten beslissen.”

Dat geldt in zijn ogen ook voor het beleggen. “Natuurlijk, in de opbouwfase is het belangrijk een groter gedeelte te beleggen. Daarna moet er meer gespaard worden. Maar geef mensen die keuze! Het is ongelooflijk: we dragen straks allemaal de risico’s, maar hebben er vrijwel niets over te zeggen. Het is óns geld, laat ons zelf bepalen hoe we ermee omgaan.” Dat kan volgens hem prima individueel gebeuren. “Het is onzin dat vermogensbeheerders het beter zouden kunnen of dat collectief beleggen het beste is. Als individu heb je tegenwoordig toegang tot tienduizenden bedrijven. Maak gebruik van trackers. Die geven goede rendementen tegen lage kosten.”

Maar kan de gemiddelde Nederlander die verantwoordelijkheid wel aan? “Dat is een andere discussie natuurlijk. Misschien moet je duidelijke risicoprofielen gaan aanbieden, erop toezien dat deelnemers

geen onverantwoorde risico’s nemen. Bepaalde groepen zullen wat meer hulp moeten krijgen dan andere. Maar geef mensen alsjeblieft de zeggenschap over hun eigen pensioen.”

Zijn financiële carrière begon Peter Verhaar (58) bij Amro bank op de afdeling beleggingen. In 1990 vertrok hij naar Aegon-dochter Bank Labouchère. Hij richtte in 1994 de VEB Bottom Line op, samen met de VEB. In 1999 startte hij de internetbeleggingsbank Alex. De overnames door achtereenvolgens Rabobank en Binck maakten hem financieel onafhankelijk. Momenteel is hij columnist.

Lees ook:Interview in Intermediair
Lees ook:Drie bijdragen van mij in de media over mogelijke beursgang van ABN AMRO
Lees ook:Interview met mij op www.7ditches door Janneke Willemse
Lees ook:Gaat Peter Verhaar een nieuwe bank oprichten? Quote denkt van wel
Lees ook:interview in de handelsbox van Alex

Eén reactie op “Interview in Nederlands Pensioen & Beleggingsnieuws (23 juni 2011)

  1. auslaufmodelle mbt

    Verhaar, oprichter van de Alex beleggersbank ageert fel tegen misstanden in de financiële sector. En die zijn legio, vindt hij. “Iedereen kent elkaar. Dat werkt misstanden in de hand. Ronduit stuitend vind ik de houding ten opzichte van de klant. Nog altijd plaatsen financials niet de belangen van hun klant maar die van henzelf centraal. Nog steeds geven vermogensbeheerders, banken en verzekeraars onvoldoende inzicht in hun tarieven.”

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.