Nog even en alle Fortis medewerkers zijn CEO geweest

Fortis Holding, de financiele instelling die is overgebleven na de implosie van Fortis NV/SA, heeft weer een nieuwe topman. De nieuwe man is Bart de Smet; hij is de vijfde topman in een jaar tijd.

Na Votron, de man die ABN Amro samen met Santander en RBS wilde opkopen en opknippen, kwamen achtereenvolgens Verwilst, Dierckx en de Boeck.

Fortis heeft een naam op te houden als het gaat om snelle bestuurswisselingen. De voorganger van Votron, van Rossum, werd in 2000 met veel tam tam binnengehaald, maar moest ook al weer snel het veld ruimen.

De vele wisselingen in de raad van bestuur weerspiegelde enerzijds de ingewikkelde structuur van Fortis, met hoofdkantoren in Utrecht en Brussel, anderzijds illustreert het dat concerns niet alleen kunnen groeien door overnames, maar dat organische groei van levensbelang is om te overleven. Wat dat betreft sprak het logo van Fortis boekdelen, een losse verzameling van abstracte figuren dat als een soort melkwegstelsel uitdijt, maar geen gemeenschappelijke kern heeft.

In dit verband is het leerzaam te kijken naar bedrijven als Koninklijke Olie en Unilever, bedrijven die meer dan 100 jaar bestaan en een goede mix tussen interne groei en overnames hebben weten te bewerkstelligen.

Lees ook:“Fortis topman Votron stapt op”
Lees ook:FORTIS Belgie maakt na 9 maanden weer winst van meer dan 1 miljard
Lees ook:DE overname een half jaar later; Santander lachende derde!
Lees ook:de val van Fortis’ Votron in 10 stappen
Lees ook:Nog even en de naam Fortis is echt uit Europa verdwenen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.