Krijgt Bakas (The Future of Finance) dan toch gelijk?

Vorig jaar kwam het prikkelende boek van Bakas & Peverelli ‘the future of finance’ uit. Met name Bakas werd destijds veelvuldig geinterviewd over zijn visie op de kredietcrisis en de toekomstige rol van banken. Hij deed de voorspelling dat het niet onwaarschijnlijk is als sterke consumentenmerken de rol van banken overnemen. Immers, bankieren is ‘vertrouwen’ en ‘service’ en eigenlijk niet meer dan dat. Gisteren maakte Nokia, en dat is een supersterk consumentenmerk nr. 13 op de wereldranglijst, bekend dat het gaat bankieren. Krijgt Bakas dan toch gelijk?

Z’n vaart zal het nog niet lopen. Nokia geeft aan dat zij gaat bankieren in ‘underbanked’ landen waar mensen eerder een mobiele telefoon hebben dan een bankrekening. Men heeft wellicht gekeken naar het succesvolle experiment van M-Pesa uit Kenia (1 miljoen kenianen bankieren via dit mobiele banksysteem), waarover Bakas & Peverelli in hun boek ook al over hebben geschreven.

Het idee dat sterke consumentenmerken ook bancaire diensten kunnen dragen is niet nieuw. Enige jaren geleden was er het experiment van Aegon en AH (een stille dood gestorven) en de ‘jip & janneke’ producten van de HEMA. Het enige succesvolle supermarktbedrijf met financiele diensten is het Engelse Tesco. En Heineken timmert aan de weg met de E-card.

Toch blijft het intrigerend. Tijdens een lezing in Luxemburg op 29 mei 2009 waarschuwde Bakas bankiers voor de mogelijke oprichting van Google Bank (Google heeft een bankvergunning). Google is op dit moment het sterkste merk ter wereld en bijna alle initiatieven van Google (denk aan Google mail) worden een groot succes.

Er zijn op dit moment ook al voorbeelden van niet-bancaire bedrijven die bankieren. Bakas noemt in zijn lezing LeasePlan (vind dat zelf niet z’n sterk voorbeeld, zie mijn blog van gisteren), Siemens, Virgin en Eesyjet. In Japan is de Sony Bank al geruime tijd operationeel.

Een bedrijf dat regelmatig wordt genoemd als het gaat om bankieren is Apple. Iedereen kan de potentie zien als op de I-phone een bancaire applicatie komt. In New York is al sinds 1863 de Apple Bank actief (winstgevend, geen overheidssteun). Een bod van Apple Corporation op de Apple bank zou de bancaire gemeenschap op haar grondvesten doen schudden.

Spannende tijden op komst dus.

Lees ook:Oh Oh Adjiedj Bakas
Lees ook:Google gaat geen ‘Happy Meals’ verkopen!
Lees ook:Lezing Financial Disruption (1 oktober 2014)
Lees ook:Berenschot-lezing: ethiek en integriteit in bankwezen (19 november 2013)
Lees ook:Mijn lezing voor Nederlandse Wereldwijde Studenten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.