ABN AMRO diep in het rood door fusie: belastingbetalers moeten zich zorgen maken

logo-abn-amro1ABN AMRO is diep in de rode cijfers gedoken. Het halfjaarverlies komt uit op 1 miljard. Voor ingewijden, en lezers van dit blog, komt dit niet als een verrassing (zie hier:  http://bank.blog.nl/fortis/2010/05/15/ook-minister-van-financien-weet-het-nu-abn-amro-gaat-groot-verlies-opleveren. De overbodige en op verkeerde gronden doorgevoerde fusie tussen ABN AMRO en Fortis gaat de belastingbetaler veel geld kosten.

Het is een overbodige fusie want Nederland zit nu juist op meer concurrentie te wachten in plaats van concentratie. Zie de discussie over de hoogte van de spaarrente en hypotheekrente. Nederland kent veel te weinig banken, waardoor bijv. RABO vrij spel heeft (zie het RECORD resultaat dat RABO heeft gehaald, o.a. als gevolg van de hogere marge).

De fusie is ook op verkeerde gronden doorgevoerd. Met onder invloed van de megalomane Wellink, die zijn eigen DNB graag belangrijker wil laten worden en dat kan blijkbaar alleen met ‘grote’ banken, is de fusie doorgedrukt. Gelooft u het niet? Lees dan dit blog nog maar eens na: http://bank.blog.nl/fortis/2009/08/07/fortis-bank-nederland-heeft-geen-recht-van-spreken.

In het persbericht weet de bank het weer leuk te draaien. Onderliggend draait de bank goed. Zonder eenmalige lasten zou de bank een winst hebben gemaakt van 325 miljoen. Dat zal zeker waar zijn, maar ondertussen kan de eigenaar van de bank, dat zijn wij, dat miljard wel afboeken van het eigen vermogen.

En, moeten we nu een gat in de lucht springen met dat bedrag van 325 miljoen. Laten we even extrapoleren en ervan uitgaan dat ABN AMRO op jaarbasis dan 650 miljoen verdiend. Volgens Zalm komt er geen ‘double dip’, maar is er geen sprake van uitbundige groei. De winstverwachtingen zijn dus niet riant. Daar komen de ‘gouden handdrukken’ (sommige zullen van koper zijn) van circa 6.000 mensen nog bovenop. Maar wie weet gaat de bank 1 miljard per jaar verdienen. Met een K/W van 10 (maar dit is veel te veel, zie ING) zal de waarde van ABN AMRO ongeveer 10 miljard zijn. Dat is nog altijd niet de 20 miljard waarover gesproken wordt (en bij 20 miljard moet de belastingbetaler ook al flink bijlappen). Natuurlijk, de verzekeraar ASR moet nog worden verkocht. Geen idee wat dat gaat opbrengen, maar pensioenverzekeraars hebben het niet gemakkelijk….

De waarde van 10 miljard is overigens de waarde die minister de Jager aan de bank toekent. Het lijkt erop dat de Jager een realist is en de huid niet verkoopt voordat de beer geschoten is.

Lees ook:ABN AMRO vindt 3 miljard extra eigen vermogen (maar niet heus)
Lees ook:Ex-topmannen Fortis en ABN AMRO tegen voorgenomen fusie
Lees ook:Ook Minister van Financien weet het nu: ABN AMRO gaat groot verlies opleveren
Lees ook:Euronext weerstond fusie met Deutsche Borse
Lees ook:Nogmaals fusie Fortis en ABN AMRO: ik doe nog een suggestie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.