Ook Minister van Financien weet het nu: ABN AMRO gaat groot verlies opleveren

de jagerOp dit blog is verscheidene malen geschreven over het mogelijke verlies dat de Staat, en dus de belastingbetaler, gaat lijden op de deelneming in Fortis Nederland en ABN AMRO. Zie bijvoorbeeld mijn blog van 20 november (http://bank.blog.nl/abn-amro/2009/11/20/de-staat-moet-nog-een-keer-bijstorten-bij-abn-amro-extra-44-miljard) en van 30 juni (http://bank.blog.nl/abn-amro/2009/06/30/zal-abn-amro-nog-met-winst-worden-verkocht).

Tot nu toe heeft de overheid circa 30 miljard in de beide banken en verzekeraars gestoken. Het exacte bedrag is niet geheel duidelijk, maar bij dit soort bedragen kijken we niet op een miljardtje meer of minder.

In 2008 had de Staat al een afboeking gemaakt. In de boeken van de Staat zijn de banken opgevoerd voor een waarde van 23,3 miljard.

Maar in 2009 is de realiteitszin doorgebroken. De waarde van de deelnemeningen zijn gedaald van 23,3 miljard naar 9,3 miljard (zie http://www.rijksbegroting.nl/2009/verantwoording/financieel_jaarverslag,kst139641_19.html, bijlage 3).

Ai, ai, dat komt aan. De deelnemingen zijn gewaardeerd op intrinsieke waarde, d.w.z. op basis van het eigen vermogen. Dat is conservatief, maar het zegt wel iets over (1) de onderhandelingskracht van de veel geroemde  oud-minister Bos en (2) het verdienmodel van Fortis en ABN AMRO.

Bij de onderhandelingen met de Belgen zei minister Leterme boos dat de Nederlanders het onderste uit de kan wilden. Ik ga er dus niet vanuit dat Bos dacht dat hij een forse premie op de boekwaarde betaalde. Dat impliceert dat minister Bos of doodgewoon bedrogen is of dat het eigen vermogen dramatisch is gedaald sinds de acquisitie.

Als dat laatste het geval is (is er afgeboekt op slechte leningen?) dat is de uitspraak van Minister de Jager een zeer gevaarlijke:   ” de boekwaarde niets zegt over de prijs die de staatsbanken straks opleveren. ‘Het gaat om de technische boekwaarde, op basis van een eigen vermogenswaardebepaling. Dit is niet de verwachte verkoopwaarde.”

Ik denk dat de verwachte waarde van beide deelnemingen niet veel meer dan de boekwaarde zal gaan opleveren, zeker als de bedrijven worden afgezet tegen de waardering van bankverzekeraar ING. Iedereen weet dat ABN AMRO, ondanks een hele vreemde commercial, waarin wordt gerefereerd aan 180 internationale ervaring, geen schim is van de oude ABN AMRO.

In het verslag van de overheid staat overigens nog een interessante zinssnede over het verdienmodel van ABN AMRO. De Staat heeft zich voor een bedrag van 33 miljard garant gesteld voor de hypotheekportfeuille van ABN AMRO. (http://www.rijksbegroting.nl/2009/verantwoording/jaarverslag?hoofdstuk=40.7, pagina 64). Zie ook Z24: http://www.z24.nl/bedrijven/finance/artikel_80240.z24/Bos_krijgt_neusje_van_de_zalm_van_ABN_s_hypotheken_.html

Natuurlijk, als de Staat de bedrijven naar de beurs gaat brengen, zal een (kleine) premie bovenop de boekwaarde worden betaald, maar neemt u van  mij aan: die premie is niet 20 miljard!

Lees ook:Groenink zegt dat 20 miljard voor ABN AMRO het maximaal haalbare is! Ik zeg: dat wordt minder
Lees ook:Nog even en de naam Fortis is echt uit Europa verdwenen
Lees ook:ABN AMRO diep in het rood door fusie: belastingbetalers moeten zich zorgen maken
Lees ook:De staat moet nog een keer bijstorten bij ABN AMRO: extra 4,4 miljard
Lees ook:@geen_stijl en ABN AMRO: bronnen controleren is een eerste vereiste

Eén reactie op “Ook Minister van Financien weet het nu: ABN AMRO gaat groot verlies opleveren

  1. Jan

    Was wel te verwachten.
    Als je met een miljoenen omzet bij de aanklopt om 10 000 rood te mogen gaan maken ze al problemen.

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.