UPDATE Rating moeder Icesave onder overheidscuratele gesteld en het bestuur is vervangen

UPDATE: wil jij meedoen met de discussie over Icesave; bezoek dan het forum

UPDATE  
De IJslandse bank Landsbanki is inmiddels onder overheidscuratele gesteld en het bestuur is vervangen, maakte handelsminister Bjorgvin Sigurdsson dinsdag 7 oktober op de IJslandse radio bekend. Het bestuur van Landsbanki is vervangen door overheidspersoneel. De bank blijft wel gewoon normaal opereren.

Het is onduidelijk of Nederlandse klanten van de internetspaarbank Icesave, een dochter van Landsbanki, bij hun geld kunnen komen. 'We zijn aan het uitzoeken wat de gevolgen van de maatregelen in IJsland zijn voor Nederlandse spaarders', zegt een woordvoerder. Later op de dag zou meer informatie beschikbaar komen.

Britse spaarders kregen op de Britse website van Icesave te lezen dat zij voorlopig niet bij hun geld kunnen komen.

 

Artikel 7.6 van de Algemene Voorwaarden bevatte de mogelijkheid om in uitzonderlijke omstandigheden afschrijvingen van uw spaarrekening op te schorten.

In Engeland, waar Icesave is gestart, is een dergelijk artikel marktconform. Bij de start van Icesave in Nederland is dit artikel overgenomen in onze Algemene Voorwaarden. "Naar aanleiding van vragen van onze klanten en het feit dat wij transparant willen blijven in onze voorwaarden, hebben wij besloten de Algemene Voorwaarden aan te passen en artikel 7.6 te verwijderen in Nederland"

zonder beperkingen

Het is dus in Engeland een voorwaarde van Icesave, dat bij problemen zij de spaarrekening voor 2 maanden kunnen blokkeren. Dus nu een opdracht geven, wordt die pas op 7 december 2008 uitgevoerd. Deze regel is in Nederland geschrapt omdat dat als een beperking wordt gezien. Icesave adverteerde namelijk met een spaarrekening zonder beperkingen. Een maand of 2 maanden de opdracht uitstellen is in Nederlandse ogen een beperking. Het is dus niet mogelijk dat dat in Nederland gebeurt, zonder een ommezwaai van Icesave.

Van de corporate site:

"In very exceptional circumstances only, to enable us to comply with legal requirements and maintain appropriate liquidity levels, we may temporarily cease or limit withdrawals from accounts for up to 60 days. This limitation on withdrawals will apply even if we have already received notice of a withdrawal from your account. Money in your account will still earn interest during any such period and we will follow any instructions received during the period of suspension once this period has finished."

De kredietbeoordelaar Fitch is bang voor een verslechtering van de financiële vermogensposities van het viertal.  De rating bij Kaupthing en Landsbanki daalde van A naar BBB, net één niveau boven de riskante ratings als BB of B.

De IJslandse banken zijn kwetsbaar voor de turbulentie op de markten, hoewel ze tot nu toe de onrust goed hebben weten te pareren, constateert Fitch. De kredietbeoordelaar is bang dat de situatie zich zal verslechteren, waardoor Landsbanki, maar ook Kaupthing een dreun kunnen krijgen.

Dit wil nog niet zeggen dat je geld niet veilig staat maar wel dat je meer risico loopt. En risico moet je vertaald zien in een hoger rendement. Wat mij betreft is 5,25% van Icesave dan te weinig. Zeker als ik bij de Moneyou, de internetdochter van onze nieuwe staatsbank ABNAMRO, 5,1% kan krijgen zonder voorwaarden en vrij opneembaar

UPDATE eerder meldde ik dat NIBC onderdeel was van Kaupthing. Dit klopt niet. Kaupthing heeft wel de intentie gehad om NIBC te kopen maar dit is niet doorgegaan. Moody's geeft NIBC rating Baa1. Hiermee is de rating van NIBC nog wel 'investment grade', wat wil zeggen dat pensioenfondsen in de bank mogen beleggen. Tegelijk is de rating slechts twee treden boven het niveau 'speculatief', dat begint bij Ba1 en duidt op een verhoogde kans op financiële problemen.

UPDATE: DNB Overlegt met Ijsland over Icesave

Lees ook:NIBC concurreert met Icesave en biedt ook 5,25%
Lees ook:winst Icesave-moeder minder, maar klantenbase breder
Lees ook:Hoge spaarrentes bij nieuwe stabiele toetreders: ICESAVE-ervaringen
Lees ook:Bericht van Icesave aan alle klanten
Lees ook:Grote zakelijke spaarders Icesave verliezen kwart miljard

16 reacties op “UPDATE Rating moeder Icesave onder overheidscuratele gesteld en het bestuur is vervangen

  1. richard

    NIBC is niet van Kaupthing!

      /   Beantwoorden  / 
  2. Ingeborg Klunder (woordvoerder NIBC)

    Bij NIBC Direct (eigendom van NIBC Bank en vallend onder de bankgarantie van De Nederlandse Bank) ontvang je zonder voorwaarden en vrij opneembaar 5,25% spaarrente.

    Kaupthing en NIBC zijn volledig onafhankelijke banken. Eind vorig jaar bestond de intentie om samen te gaan (Kaupthing zou NIBC overnemen), maar dit is begin dit jaar niet doorgegaan.

    In tegenstelling tot wat staat geschreven in het artikel van Stephan Linnenbank staat de downgrade van Kaupthing volledig los van NIBC en dus van het spaarproduct van NIBC Direct.

      /   Beantwoorden  / 
  3. Lode Broekman

    Gisteravond opdracht gegeven om tegoed over te boeken van Icesave naar tegenrekening (NL bank). Ging zonder problemen, per email bevestiging ontvangen. Benieuwd wanneer/of het geld op tegenrekening staat.

      /   Beantwoorden  / 
  4. Ano Steen

    Ben benieuwd of het geld al op je tegenrekening is gestort.
    Het is mij gelukt om vandaag nog geld over te maken.

      /   Beantwoorden  / 
  5. Peter

    Vannacht nog geld richting icesave overgemaakt. Vanmiddag is alles automatisch teruggeboekt naar mijn tegenrekening. Ze accepteren dus geen inkomende transacties meer…

      /   Beantwoorden  / 
  6. Ano Steen

    Geld de €100.000,00 garantie ook voor Icesave?

      /   Beantwoorden  / 
  7. Jerry

    Nee de 100.000,00 geld niet voor de IceSave bank! Is geen nederlandse bank!

      /   Beantwoorden  / 
  8. Lode

    @ano Tegenrekening gecontroleerd, geld nog niet binnen (ondanks bevestiging gisteren per email). Hmmm. Klinkt niet goed.

      /   Beantwoorden  / 
  9. Michae

    Je kon na de lunch vandaag al niet meer inloggen… Had voor de lunch het meeste eraf gehaald, werd door IceSave bevestigd, maar toen ik even later mijn rekening checkte stond het er nog op. Bevestiging per mail nooit ontvangen… En ik zie die IJslandse overheid dat bedrag niet betalen, die hebben andere dingen aan hun hoofd.

    Dit meldde de Volkskrant aan het begin van de avond:

    DNB helpt Nederlandse klanten Icesave

    Van onze verslaggever
    gepubliceerd op 07 oktober 2008 18:42, bijgewerkt op 7 oktober 2008 19:01

    AMSTERDAM – De Nederlandsche Bank gaat Icesave-spaarders helpen hun spaargeld terug te krijgen. DNB en het ministerie van Financiën voeren momenteel overleg met de IJslandse autoriteiten over een regeling.

    De IJslandse bank Landsbanki, waar Icesave onderdeel van is, is in solvabiliteitsproblemen geraakt. Bezorgde Nederlandse spaarders van Icesave kunnen sinds vanmiddag moeilijk bij hun geld. Door een virtuele ‘bankrun’ was de website van de internetbank slecht bereikbaar.

    Landsbanki kwam dinsdag onder curatele van de IJslandse overheid te staan, omdat de bank dreigt om te vallen.

    Ook in Groot-Brittannië, waar Icesave in 2007 werd uitgeroepen tot beste online spaarrekening en ongeveer 300 duizend klanten heeft, haalden spaarders in groten getale hun centen terug. Daar werd al vroeg op de middag de toegang tot de tegoeden geblokkeerd. Britse autoriteiten werken aan een soortgelijke regeling met de IJslandse overheid.

    Normaliter vallen Nederlandse spaarders die geld bij Icesave hebben gestald deels onder het IJslandse en deels onder het Nederlandse deposito-garantiestelsel. De eerste 20.887 euro aan spaartegoed wordt gegarandeerd door de IJslandse overheid. Voor het resterende bedrag tot – sinds dinsdag – 100 duizend euro, staat de Nederlandse overheid garant.

    Icesave mengde zich in mei van dit jaar in de strijd om de Nederlandse spaarder. Vijftig duizend Nederlanders openden een rekening, aangetrokken door het hoge rentetarief waar Icesave mee stunt.

      /   Beantwoorden  / 
  10. Jan Ridder

    Gister een rekening geopend bij Icesave en nu baal ik ervan. Het geld heb ik van de sns bank gestort naar icesave en mijn rekening daar is nog niet operationeel. Ik heb nog geen spullen om geld terug te kunnen boeken. Weet iemand hoe ik dit geld kan terugkrijgen?? Beniruwd naar andere ervarnigen, ik om in ieder geval niet op de site en kan niet inloggen. pffff, balen.

      /   Beantwoorden  / 
  11. Peter

    Ik had gister ook geld overgestort maar dat is allemaal vanmiddag weer automatisch teruggestort door IceSave. Ik denk dat dat bij jou ook zo is…

      /   Beantwoorden  / 
  12. anna

    heb gisteren ook rekening geopend, geld is niet teruggestort. ABN-AMRO zegt dat ze de boeking ook niet ongedaan kunnen maken. Afwachten dus.

      /   Beantwoorden  / 
  13. Willem

    Aardig gek… ik krijg om half 1 ‘s nachts nog de volgende melding als ik naar de site van Icesave ga:

    “DIRECTORY LISTING DENIED
    This Virtual Directory does not allow contents to be listed”

    Dat is niet eens de inlog voor mijn internetbankieren omgeving… Hoe kan dit nou? Ik bedoel Icesave is niet failliet, je zou zeggen dat ze hun site juist live houden om hun klanten te informeren! En om half 1 ‘s nachts geloof ik niet dat half nederland op die site zit te kijken en dat ‘ie daarom niet meer live is.

    Weet iemand hoe dit zit?

    Een vriend van mij die er een beetje verstand van heeft zegt ga maar naar NIBC want dat valt onder het Nederlandse spaargarantie systeem, helemaal veilig, nu zelfs tot 100.000 euro (maakt niet uit, dat heb ik niet) dankzij Woutertje Bos, maar klopt dat wel? Ik weet dat zij goede rentes bieden op vrij opnemen en op vast sparen geloof ik zelfs de hoogste, maar toch… Wie helpt me uit de brand?

    Groetjez Willem

      /   Beantwoorden  / 
  14. Peter

    IceSave-site is dicht, overboeken is afgesloten.

      /   Beantwoorden  / 
  15. Niels Dortland

    Als er iemand is die na een succesvolle overboeking (incl. bevestigingsemail) al zijn geld terug heeft op zijn tegenrekening kan die dat dan even zeggen. Zou iets ‘stress’ schelen. Bedankt. Niels

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.