FEATURE: Associates.nl netwerk voor ZZPers (deel2)

Bank.blog.nl bezocht Associates.nl lees deel 1

Associates.nl-business model

Associates.nl biedt een online platform waarin vacatures (launching customer logischerwijs ABNAmro, maar diverse andere partijen zijn in onderhandeling) worden aangeboden. So far niks nieuws.

De ZZPer daarentegen dient zich tegen betaling (€500) in te schrijven, maar krijgt daarvoor dan weer wel een kwaliteits -stempeltje; hij krijgt een persoonlijkheidstest en wordt namelijk gescreend (5 oude werkgevers nagebeld, PES, VOG, VAR en nog een rijtje arbeidstermen ;-) . Bovendien houdt Associates deze documentatie bij en stuurt deze desgevraagd naar de opdrachtgever; hoef je dat zelf niet meer te administreren en sturen zij het nog voor je op ook.

Verder verzorgt en belooft Associates uitbetaling binnen 30 dagen. Met het huidige uurtarief van ZZPers lijkt me dit een schappelijke prijs voor de diensten die ze bieden.

 

Daarnaast ontvangt Associates.nl €2,50 per gewerkt uur.

 

Implicaties

Het business model wijkt af van andere intermediairs of W&S bureaus aangezien niet de inlener betaalt voor de diensten van Associates, maar dat in principe de ZZPer nu betaalt. In eerste instantie riep dit bij mij op dat dit ten koste gaat van de ZZPer. Aan de andere kant zou krijgt deze er een duidelijk kwaliteitslabel voor terug. En in een goede marktwerking betekent dit dat de normaal gesproken hoge bemiddelingskosten van intermediairs nu ten guste kunnen komen van zowel Inlener als ZZP’er. Win-win dus!

Bij mij rees echter de vraag of het eigenlijk wel mag; kosten vragen aan de werknemer; in een grijs verleden ben ik nog directeur geweest van een uitzendbureau; de wetgeving zei toen dat je geen kosten mocht vragen voor arbeidsbemiddeling van de werknemer; Arno Zondag heeft me verzekerd dat zijn Legal department dit goed heeft uitgezocht.

 

Overige resultaten

Goed; het business model lijkt goed op orde; er staat een stevige organisatie en natuurlijk een aansprekende launching customer; waar gaat dit heen?

In minder dan een maand tijd heeft Associates zo’n 100 ZZPers ingeschreven (schrijf je nu ook in met korting), nog eens 300 ZZPers zijn een proeflidmaatschap aangegaan.

Launching partner ABNAmro is momenteel nog de enige klant, maar met zo’n 40 opdrachten, en een verwachting van 100 nieuwe opdrachten lijkt Associates nu al de moeite waarde. Associates verwacht op korte termijn ook vacatures van Nuon, Essent, KLPD, AMSL en SNS aan te kunnen bieden!!

Associates legt zichzelf een strakke ambitie op: per mei 2009 wil ze 1000 betalende leden en 9 bedrijven hebben aangesloten.

 

Conclusie

Associates.nl biedt wat mij betreft een degelijke dienst tegen een schappelijk tarief. Voor een beginnend intermediair bieden ze op korte termijn voldoende vacatures aan van grote namen. Voor mijn gevoel zou de kredietcrisis best eens goed uit kunnen komen; een belofte van lagere kosten, gecombineerd met een kwaliteitslabel (en zekerheid) zou juist nu wel eens een differentiator kunnen zijn.

Of dit daadwerkelijk leidt tot een win-win situatie (lees hoger loon, en lagere kosten) voor zowel inlener, als ZZPer zal de toekomst moeten uitwijzen.

Lees ook:FEATURE: ABNAmro’s Associates.nl stort zich op de ZZPer
Lees ook:Op zoek naar een nieuwe uitdaging? Word financieel specialist!
Lees ook:Ben jij op zoek naar een baan als Controller? Dit moet je doen!
Lees ook:Het einde van de “beleggingsfondsen supermarkt”
Lees ook:Binck bank koopt Alex

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.