Veer Palthe Voute na omzwervingen weer zelfstandig

Het kan soms raar lopen in de wereld van de vermogensbeheerders. Vandaag werd bekend dat Veer Pathe Voute (VPV), in 1989 opgericht door de naamgevers van de vermogensbeheerder, na veel omzwervingen weer in private handen is. Hoe is de reis verlopen?

Na de oprichting in 1989 kende VPV een zeer voorspoedige ontwikkeling, mede ingegeven door de naam en faam van de oprichters. In mei van 1999 werd VPV gekocht door de Dresdnerbank, destijds de tweede bank van Duitsland. In die hoogtijdagen van de beurs werden veel private vermogensbeheerders gekocht door grote banken die toegang zochten tot de Nederlandse belegger. Helaas voor Dresdner Bank raakte nog dat zelfde jaar VPV verzeild in een voor Nederlandse begrippen unieke voorkenniszaak, waarin straffen zijn geeist en toegekend.

VPV had op zich een zeer interessante beleggingscase opgezet. Men wilde de houstermaatschappijen Moeara Enim en de Dordtsche Petroleum, houdstermaatschappijen van Royal Dutch Shell, van de beurs halen. Deze beursfondsen deden een aantoonbare aanzienlijke discount op de beurs (zij hielden slechts aandelen RD) als gevolg van fiscale oorzaken. VPV en moeder Dresdner waren in gesprek met de fiscus om over de fiscale claim te onderhandelen. Uitkomst zou zijn dat er na afdracht aan de fiscus een aanzienlijke nettowinst zou overblijven voor de kopers van de houdstermaatschappijen. Het Openbaar Ministerie heeft twee leden van de directie van VPV en een medewerker beschuldigd van het handelen in de houdstermaatschappijen voor zichzelf en voor klanten van VPV gedurende de onderhandelingen met de fiscus.

Na deze affaire heeft VPV onder nieuw management in de luwte van het moederconcern gewerkt. Daar was het ook allemaal geen ‘pais en vree’. Dresdner bank werd gekocht door het Duitse Allianz, die al een vermogensbeheerder in Nederland bezat: de Holland Beleggingsgroep.
Vervolgens heeft Allianz Dresdner Bank verkocht aan de Commerzbank, waarbij VPVmeeverhuisde. En nu dan de management buy-out, waardoor VPV na 20 jaar weer zelfstandig is.

VPV is een vermogensbeheerder voor particulieren en beheert circa 1,5 miljard euro en heeft 60 medewerkers. Ook beheert zij een aantal beleggingsfondsen. Het grootste fonds is het Delta Lloyd Deelnemingen fonds.

Lees ook:Wie wil er nog een een private bank?
Lees ook:Verborgen rekeningen in Luxemburg?
Lees ook:ABNAmro heeft (achteraf) gemazzeld door Bear Stearns niet te kopen
Lees ook:Floris Deckers (Van Lanschot) en Jan Hommen (ING) moeten even met elkaar praten
Lees ook:Zwartspaarders bang voor de belastingdienst

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.