Wie wil er nog een een private bank?

vermogensbeheerHet gaat niet goed met de private banks in Nederland. Nu was private banking altijd al een zaak van de grote banken, de laatste 10 jaar zijn nu bijna alle onafhankelijke private banks verdwenen of opgenomen in een grote bank, waarbij de oorspronkelijke bank vaak eerst nog even onder eigen naam mag voortsudderen, maar dan enige tijd verdwijnt de naam en de bank.

Zo hebben we Nachenius Tjeenk, lange tijd de prive private bank van de leden van de raad van bestuur van ABN AMRO, zien opgaan in BNP Paribas. Deze zeer grote Franse bank kocht vervolgens ook  Insinger de Beaufort. Vooralsnog noemt Insinger zich nog partner van BNP Paribas, maar ik denk dat dat over enige jaren ook verdwenen zal zijn.

En ook de chique Theodore Gilissen gaat van hand tot hand. Zo was de bank eerste eigendom van MeesPierson, een private bank binnen het ABN AMRO concern; vervolgens werd zij gekocht door Fortis om daarna doorverkocht te worden door het belgische/Luxemburgse Kredietbank, die nu haar Luxemburgse dochter KBL, waaronder Gilissen, verkocht aan een Indiase groep.

Al eerder werd Schretlen gekocht door RABO, Van Haften Labouchere werd gekocht door Aegon, Staal Bankiers door Achma, Kempen & Co en C&E bankiers door van Lanschot. De enige echt nog onafhankelijke private bank is Ten cate & Cie;, alhoewel VPV, eerst gekocht door Dresdner bank maar inmiddels weer zelfstandig een nieuwe poging doet een positie te verwerven.

Het verdienmodel van private banks staat dan ook onder druk. Niet alleen door de kredietcrisis, waardoor het vermogen onder beheer flink slonk; het is een trend die al jaren gaande is. De klanten zijn mondiger en onderhandelen over de provisie, terwijl de kosten hoog bleven. Steeds vaker is een loskoppeling van advies en orderuitvoering te zien, wat de druk zet op de kwaliteit van de adviezen.

De private banks zullen hun toegevoegde waarde moeten bewijzen en dat is dat persoonlijke aandacht samen kan gaan met een efficiente bedrijfsvoering. Nieuwkomers op de markt voor vermogensbeheer, www.Alex.nl,  www.Ohpen.nl en www. BrandNewDay.nl ,  laten zien dat productinhoudelijk heel goed geconcurreerd kan worden met de private banks. Zij willen en kunnen echter niet het persoonlijke aspect bieden, daar liggen de kansen van bestaande en nieuwe private banks, want er zal altijd een groep klanten zijn die de handdruk prefereren boven de computer.

Lees ook:Zal ABN AMRO nog met winst worden verkocht?
Lees ook:Veer Palthe Voute na omzwervingen weer zelfstandig
Lees ook:De staat moet nog een keer bijstorten bij ABN AMRO: extra 4,4 miljard
Lees ook:FORTIS Belgie maakt na 9 maanden weer winst van meer dan 1 miljard
Lees ook:Euronext verkwanselt Amsterdamse Optiebeurs

Eén reactie op “Wie wil er nog een een private bank?

  1. Lex Rademaker

    Beste Peter,

    We delen volledig je mening, ook dat er altijd een groep zal zijn die wél een persoonlijk aspect verlangt (‘de handdruk’). Daarom wil ik graag één toevoeging op jouw artikel doen: Brand New Day biedt binnen haar vermogensbeheertak een persoonlijke beheerrelatie. Oftewel: een persoonlijk adviseur waar je op bezoek komt en die altijd bereikbaar is. De ondergrens hiervoor hebben wij gesteld op € 250.000 vrij vermogen. In deze vermogenscategorie concurreren wij dus wel – op een moderne manier en met een andere filosofie – met de traditionele vermogensbeheerders en banken. Uiteraard kunnen alle klanten die minder vrij vermogen ter beschikking hebben, een vrij vermogenrekening openen. Deze groepen bedienen wij wel primair via internet, onafhankelijke adviseurs en onze klantenservice.

    Vriendelijke groet,

    Lex Rademaker
    Directeur Brand New Day Vermogensbeheer

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.