Zalm (ABN Amro) is eerlijk over ontslagen, maar strategie is ongeinspireerd

In de Elsevier van 11 juli gaf Zalm, CEO van ABN Amro, een openhartig interview. Zoals we Zalm kennen is het eerlijk verhaal en gebruikt hij geen verhullend taalgebruik. Zo stelt hij vast dat er zeer waarschijnlijk gedwongen ontslagen zullen vallen. Hij geeft aan dat Fortis (“die was hier even de baas”) mensen 1,5 jaar naar een bemiddelingsbureau wilde sturen en dan ontslaan; Zalm: ‘nou, dat is dus gedwongen ontslag, alleen heette het niet zo. Daaraan doe ik niet mee’.
Zalm is, denk ik, ook eerlijk over de strategie en die is helaas echter weinig inspirerend.

Natuurlijk heeft Zalm als eerste klus en die spreekt hem als ex-minister van Financien het meeste aan, de ABN Amro financieel weer gezond te maken. Hij heeft daartoe al een schot voor de boeg gegeven door aan te geven dat ABN Amro opnieuw zal aankloppen bij de overheid en verder is Credit Suisse als adviseur bezig HBU te verkopen.

Belangrijker is echter wat ABN Amro zal gaan worden en waar het geld verdiend zal gaan worden. Zalm is daar laconiek over.

Zo geeft hij aan dat samenvoegen van de kantorennetten van ABN Amro en Fortis geld zal opleveren. Er zijn blijkbaar bankfilialen waar in relatie tot aantal medewerkers te weinig klanten komen. Samenvoegen zal zeker kosten schelen, maar levert geen opbrengsten op. In hele interview valt niet een keer het woord ‘internet’. Kantoren staan leeg omdat de mensen geen behoefte hebben aan saaie kantoren; ze willen bankieren via de computer (dat Zalm niet praat over internet is niet vreemd; hij kan namelijk wel een flipperkast bedienen, maar in 2000 zei hij toen hij de eerste euro-biljetten uit een automaat trok, dat dit de eerste keer was!).

In Nederland wil Zalm alles doen, begrijpelijk. Alleen, dat willen ING en RABO ook. Zalm is zo reeel om niet achter de grote multinationals aan te zitten (daar wordt overigens weinig aan verdiend, behalve aan het plaatsen van aandelen en obligaties, maar dan moet je een grote eigen handelsportefeuille kunnen beheren).

Zalm roemt terecht de sterke private banking poot van zowel ABN Amro als Mees Pierson. Het is echter bijna naief te lezen dat hij vanuit de private banking filialen de zakelijke markt in het buitenland wil benaderen. Ik denk dat Zalm nog nooit in z’n private banking filiaal is geweest of heeft gesproken met een private banker. Zakelijke kredieten is echt een hele andere tak van sport dan rijke particulieren bedienen.

Zalm is op dit moment de juiste man op de juiste plaats. Alles draait nu om gezonde financien, en om een persoon die met beide benen op de grond staat en geen hautain gedrag vertoont. Echter om op lange termijn succesvol te zijn en de bank met winst (dat is de opdracht) te verkopen, dan moet er ook een aansprekende stategie liggen.

Ik weet niet of Zalm dat kan of wil.

Lees ook:Bankentrio koopt ABNAmro
Lees ook:Nogmaals fusie Fortis en ABN AMRO: ik doe nog een suggestie
Lees ook:Wie wil er nog een een private bank?
Lees ook:ABN AMRO vindt 3 miljard extra eigen vermogen (maar niet heus)
Lees ook:ABN AMRO diep in het rood door fusie: belastingbetalers moeten zich zorgen maken

4 reacties op “Zalm (ABN Amro) is eerlijk over ontslagen, maar strategie is ongeinspireerd

  1. Michel ten Hoove

    Zalm is toch ook een tussenpaus? Die moet alleen het proces van 1) gedwongen ontslagen 2) samenvoegen kantorennetten en 3) verkoop HBU begeleiden. Daarna mag een echte bankier het roer overnemen en een aansprekende strategie uitstippelen.

      /   Beantwoorden  / 
    1. Ellen de Jong

      Nu blijkt dat er toch gedwongen ontslagen vallen bij de ABN AMRO, op de manier die Zalm als unfair heeft betiteld. Vanaf 1 januari 2010 nog 18 maanden begeleiding naar nieuw werk en daarna ontslag. Waarom? Omdat zijn bonus betaald moet worden!!!!

        /   Beantwoorden  / 
      1. Michel ten Hoove

        Sterker nog Ellen. Mij is zelfs ter ore gekomen dat die 18 maanden employability zelfs eventueel niet toegepast wordt. Omdat binnenkort een nieuwe CAO uitonderhandeld moet worden en daar de oude regeling wel eens uit zou kunnen verdwijnen.

          /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.