AFM moet nu snel resultaten onderzoek DSB naar buiten brengen

dsb
logo-afmDSB dreigt ten onder te gaan in de niet aflatende stroom negatieve berichten over de wijze waarop DSB bankiert en haar invulling van het begrip zorgplicht. Met name de media gaan nu met DSB op de loop. Al verschillende malen heeft NOVA aandacht besteed aan de DSB en afgelopen maandag kwamen anonieme ex-medewerkers aan het woord die zware beschuldigingen hebben geuit jegens DSB (voor NOVA zie mijn blog van 2 juli http://bank.blog.nl/ing/2009/07/02/nova-doet-haar-huiswerk-niet-inzake-dsb-boete).

Ook diverse kamerleden laten zich niet onbetuigd. Er zijn al vele kamervragen over DSB gesteld. Hier volgt een kleine bloemlezing. Kamerlid Karabulut over budgetcoaches DSB, kamerlid Thieme over Scheringa, kamerlid Vos over Zalm bij DSB, kamerlid Karabulut over acte van sessie bij DSB. De kamerleden Vos en Sap hebben of gaan vragen stellen over de mogelijke koppelverkoop van DSB (koopsompolissen gekoppeld aan hypotheken).

De AFM is de instantie in Nederland die moet toezien op de zorgplicht bij banken. De AFM heeft 1 juli 2009de eerste fase van een onderzoek gepubliceerd en heeft DSB een bestuurlijke boete opgelegd. De boete was niet omdat DSB daadwerkelijk overcreditering had toegestaan, maar omdat de administratieve organisatie dusdanig was ingericht dat de kans op overcreditering zou kunnen voorkomen.

De AFM kondigde aan dat er een vervolgonderzoek zou komen. Dit onderzoek moet nu met grote spoed naar buiten komen. Hoewel de verklaringen van ex-werknemers duidelijk maken dat het erop lijkt dat er wat mis is bij DSB, kan alleen de AFM de ware schuldvraag stellen. Koppelverkoop is m.i. ook niet een exclusief probleem van de DSB. Voorzover mijn kennis reikt worden bij andere banken ook hypotheken gekoppeld aan levensverzekeringen en het is een publiek geheim dat het maar de vraag is of die levensverzekeringen in de toekomst voldoende zullen renderen om de aflossing op de hypotheek mogelijk te maken (de ‘woekerpolis’).

Niet alleen de kredietklanten van DSB hebben recht op spoedig uitsluitsel, ook de spaarders bij DSB willen weten hoe betrouwbaar de bank is. Vertrouwen is alles voor een bank. Een bank mag nooit in de beklaagdenbank zitten.

Lees ook:NOVA doet haar huiswerk niet inzake DSB-boete
Lees ook:(DSB) Deze vragen zijn serieus gesteld aan Bos: ik geef u vast de antwoorden
Lees ook:Wie neemt Zalm in bescherming?
Lees ook:SP (kamerlid Irrgang) wil DSB uitsluiten van toegang tot garantieregeling
Lees ook:NOVA geeft in uitzending 2 oktober verkeerde cijfers over DSB

3 reacties op “AFM moet nu snel resultaten onderzoek DSB naar buiten brengen

  1. e

    laat ze het geld maar aan de mensen terug geven of de de hypotheek of lening aftrekken een koopsom afsluiten die niet nodig is
    de gewonen mensen in de proplemen helpen ho maar de mensen komen niet zomaar voor een lening maar zijn wel de dupe van een koopsom regeling

      /   Beantwoorden  / 
  2. F. Adviseur

    Mensen, wacht niet meer af. Haal je geld daar weg. Teveel schimmige zaken. Zal niet lang duren.

      /   Beantwoorden  / 
  3. Mimi

    Moeilijk, moeilijk. Overal zitten vriendjes van elkaar. Zalm, Nijpels en Linschoten zaten/zitten bij DSB. Hogervorst zit bij de AFM. Mmmh, al die vriendjes maakt het moeilijk elkaar aan te pakken. Dat heeft Dirk S. goed gezien. Nijpels heeft het zinkende schip (tenminste: ik mag hopen dat het zinkt) gisteren verlaten. Linschoten is ongevoelig, dus die blijft wel zitten. Vervelend dat al die ex-politici op dit soort plekken zitten en elkaar de hand boven het hoofd houden. Maar het heeft zo ontzettend veel voordelen voor henzelf en voor lieden als Dirk S. dat het niet snel zal veranderen.

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.