Gekopieerd bericht: Reinier Koops met “magisch realisme” (over DSB)

quoteHet zal niet vaak gebeuren dat in de blog over het bankwezen een column van een voetbalkenner wordt geciteerd, maar in het geval van DSB en AZ is het onvoorstelbare voorstelbaar. Reinier Koops heeft elke maandag in het FD een column onder de titel ‘komt dat schot’. Vandaag schrijft hij over de sponsor van AZ, de DSB bank. En hij zegt zeer ware woorden. Ik citeer een zin en verder moet u zelf de column lezen: “Voor sommige klanten lijkt het winststreven van de bank als een verrassing te komen. Hadden zij gedacht dat DSB genoegen neemt met een fractie van de marges die de gevestigde banken hanteren”.  De rest van de column is ook uitstekend. Hier is de tekst:

Magisch Realisme: Reiner Koops (FD 5 oktober 2009)

Al jaren geeft Dirk Scheringa het volk waar het om vraagt: brood en spelen. Het brood verstrekt hij in de vorm van geldleningen die hij goedkoop noemt. De spelen zijn te zien op de ijsbaan en in het voetbalstadion. Zijn bank, Dirk Scheringa Beheer Bank, houdt er als sponsor een schaatsploeg en voetbalclub op na. Scheringa schonk voetbalclub AZ zijn eigen tempel, het Dirk Scheringa Beheer Stadion.
Scheringa beperkt zich niet tot het plebs. Ook de aristocratie komt aan haar trekken. Cultuurliefhebbers kunnen terecht in het Scheringa Museum voor Realisme. Het museum in Spanbroek biedt duizend kunstwerken uit de school van het magisch realisme.
Waar Scheringa zijn hobby’s van betaalt? Van de opbrengsten van zijn bank. Zijn klanten maken maandelijks een deel van hun salaris over naar DSB Bank of een andere werkmaatschappij, zoals Frisia, Becam of Postkrediet. Scheringa betaalt zijn werknemers en alle andere kosten en houdt geld over waarmee hij leuke dingen voor de mensen doet.
Jarenlang leende DSB mensen geld voor dakkapellen, nieuwe badkamers en knappe auto’s. Zonder morren betaalden de klanten de rente en aflossing. DSB hielp menige klant de overwaarde van zijn huis te consumeren middels een ‘lening met hypothecaire zekerheid’. Het geld rolde en iedereen was tevreden, politici en toezichthouders op de financiële markten incluis.
Maar nu het economisch tij is omgeslagen, zijn de rapen gaar. Sommige mensen kunnen het geleende geld niet terugbetalen. Anderen komen erachter dat ze samen met de lening andere, soms overtollige financiële producten hebben gekocht. DSB blijkt een bedrijf als alle andere. Het biedt diensten aan en probeert daar geld mee te verdienen. DSB blijkt een bank-verzekeraar als alle andere maatschappijen en grootbanken.
Voor sommige klanten lijkt het winststreven van de bank als een verrassing te komen. Hadden zij gedacht dat DSB genoegen neemt met een fractie van de marges die de gevestigde banken hanteren? Dachten zij dat reclamespotjes met glimmende gezinnen die trots hun nieuwe auto tonen op de werkelijkheid gestoeld waren?
Natuurlijk, waar de zorgplicht is geschonden, is boosheid op zijn plek. En als DSB laakbaar heeft gehandeld, is een correctie terecht. Maar in het heetst van de strijd lijken veel gedupeerden te vergeten dat zij zelf hebben ingestemd met de voorwaarden van de bank. Volgens cultuurpessimisten wil het volk bedonderd worden. Of DSB hiervan beticht kan worden, mogen rechters en toezichthouders uitmaken. Tip voor ‘volk’ dat uit is op onmiddellijke compensatie: ontdek eens een museum (gratis, op zondag). Of een stadion. Als klant van DSB heeft u deze initiatieven mede mogelijk gemaakt.


Lees ook:Kirsten Verdel heeft doodsstrijd van DSB van nabij meegemaakt en alles opgeschreven
Lees ook:DSB-profiler: van louche woekeraar naar serieuze consumptief kredietverstrekker?
Lees ook:Ooggetuigeverslag van de doodsstrijd van DSB
Lees ook:Vertrouwelijke nota DNB: onteigening van Scheringa onderzocht
Lees ook:Grote zakelijke spaarders Icesave verliezen kwart miljard

Eén reactie op “Gekopieerd bericht: Reinier Koops met “magisch realisme” (over DSB)

  1. Lucifer

    “Maar nu het economisch tij is omgeslagen, zijn de rapen gaar. Sommige mensen kunnen het geleende geld niet terugbetalen. Anderen komen erachter dat ze samen met de lening andere, soms overtollige financiële producten hebben gekocht. DSB blijkt een bedrijf als alle andere.”

    Precies… En allemaal “GOED-GEKEURD” inclusief de spotjes op TV. Allemaal binnen de grenzen van onze geweldige europeese WET.

    Nee, de ‘DSB’ is goed bezig geweest. Vraag me alleen ‘wie’ nu wat gaat betalen?

    Gaan de laag geschoolde ‘mongooltjes’ die bij ‘Dirkje’ getekend hebben de lening terug betalen?
    Of alleen de rente? Gaan ze hun hypotheek aflossen, of alleen de rente betalen?

    Oftewel: Wie gaat de ‘LENING’ die ‘Dirkje’ is aangegaan nu eigenlijk betalen?

    ‘Dirkje’ heeft toch ook ergens getekend, of denken jullie nog dat er evenveel geld uitgeleend is als er spaarders zijn?

    Heeft ‘Dirkje’ ook de kleine lettertjes gelezen?

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.