Vertrouwelijke nota DNB: onteigening van Scheringa onderzocht

Ik kopieer hieronder het blog van www.zappen.blog.nl over het rapport dat RLT 4 heeft bemachtigd over DSB. Het bevestigd het beeld dat DNB, in casu Wellink, met name Scheringa weg wilde hebben. Het is een beeld dat ook al in dit blog werd geschetst.

hier volgt het blog:

De primeur van RTL Nieuws van afgelopen dinsdag kan de nieuwsorganisatie duur komen te staan. De Nederlandsche Bank (DNB) doet namelijk aangifte tegen RTL Nieuws voor het lekken van vertrouwelijke documenten. Volgens DNB is er sprake van een ‘misdrijf’, nu een explosief juridisch advies over het DSB-debacle op straat ligt.

RTL Nieuws bracht dinsdag naar buiten dat DNB al tijden afwilde van Dirk Scheringa van DSB Bank. Er was zelfs een plan om hem te onteigenen, maar DNB durfde dit niet aan omdat de uitkomst van de poging onzeker was. Volgens RTL Nieuws is DNB al jaren op de hoogte geweest van duistere praktijken bij DSB Bank, maar greep het niet in terwijl zij dit als toezichthouder wel zou moeten.

In de sommatie staat letterlijk: ,,Het is aannemelijk dat verspreiding van het advies haar oorzaak vindt in een misdrijf. DNB zal vandaag aangifte doen van een mogelijke overtreding van toepasselijke geheimhoudingsverplichtingen.” Uit het bewuste interne document, lees hier , bleek dat advocatenkantoor Nauta Dutilh DNB adviseerde over onteigening van Dirk Scheringa, en al vóór de ondergang van DSB zelfs opperde om desnoods de noodregeling (een faillissement) aan te vragen om van Scheringa af te komen.

Ook eist Nauta Dutilh namens DNB dat RTL Nieuws het betreffende juridisch advies van de site verwijdert, omdat het hier gaat om correspondentie tussen een advocaat en zijn cliënt.

RTL Nieuws zal niet aan dat verzoek voldoen, zegt hoofdredacteur Harm Taselaar opRTL Z. “Wij hebben intern zorgvuldig getoetst hoe het maatschappelijk belang zich verhoudt tot de belangen van DNB en zijn advocaten. Omdat het hier gaat om een bank die ten onder ging, met veel gedupeerden, en ernstige vragen over de kwaliteit van het toezicht door DNB, zagen wij zwaarwegende redenen om tot publicatie over te gaan. Gezien de paniekerige reactie van DNB was het ook een schot in de roos. Want dat juridisch advies geeft een wel heel onthullend kijkje in de keuken van DNB.”

Lees ook:Ooggetuigeverslag van de doodsstrijd van DSB
Lees ook:Gekopieerd bericht: Reinier Koops met “magisch realisme” (over DSB)
Lees ook:DSB-profiler: van louche woekeraar naar serieuze consumptief kredietverstrekker?
Lees ook:Wat doen die ambtenaren van Bos eigenlijk?
Lees ook:Kirsten Verdel heeft doodsstrijd van DSB van nabij meegemaakt en alles opgeschreven

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.