Commissie DSB: waarom niet een vertegenwoordiger van consument opnemen?

commissiesMinister Bos heeft de commissie samengesteld die het failliet van DSB, alsmede rol van de toezichthouders hierin, gaat onderzoeken (zie hier link voor de brief). Op zich is er niets mis met de commissie. De commissieleden zijn voldoende onafhankelijk en zijn  zeker deskundig.

Het onderzoek zal worden verricht door de volgende vier leden. Als voorzitter van de commissie zal fungeren professor Scheltema. De andere drie commissieleden zijn de professoren Du Perron en Koedijk en de heer Graafsma.

Professor Scheltema bekleedde diverse hoogleraarposten op het terrein van het staats-en bestuursrecht en was voorzitter van de WRR van 1998 tot 2004. Hij is nu regeringscommissaris voor de algemene regels van bestuursrecht. Professor Du Perron is hoogleraar privaatrecht en betrokken bij Icesave-onderzoek. Professor Koedijk is hoogleraar Financial Management in Tilburg. Graafsma was als registeraccountant verbonden aan KPMG.

Toch is de samenstelling van z’n commissie ook weer erg voorspelbaar. Het zou de diversiteit zeer ten goede komen als in een dergelijke commissie nu ook eens een echte vertegenwoordiger van de consument zou plaatsnemen. Het betreft hier toch een onderzoek naar een zaak die (1) de consument zeer aangaat en (2) die door de consument dan wel consumentenorganisaties is aangezwengeld.

Waarom niet een vertegenwoordiger van bijvoorbeeld de Consumentenbond opnemen in de commissie?

Lees ook:Programma commissie de Wit voor volgende week: veel toppers
Lees ook:Icesave: Minister Bos heeft ‘echte’ Du Perron aangewezen
Lees ook:Morgen begint de commissie de Wit aan haar werk
Lees ook:Moet DNB beter beschermd worden?
Lees ook:Icesave: laat de echte Du Perron nu opstaan?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.