Seminar over het “nieuwe bankwezen”: vergeet het maar

quoteLees bijgaand artikel in De Pers en je weet genoeg (zeker als de heer Staal van de NVB de regie heeft)

p.s ik was niet uitgenodigd

Door: Mathijs Rotteveel
Gepubliceerd: vandaag 00:51
Update: vandaag 00:50

De jonge bankiers van FIER zouden een revolutie ontketenen. Ruim een half jaar later zijn ze doodgeknuffeld door de gevestigde orde.

Ze waren een dun straaltje licht in het zwarte gat waarin de financiële sector zich begin dit jaar bevond. Er was zoveel misgegaan bij de banken dat bijna niemand nog wist hoe het verder moest. Tot er uit het niets een groepje jonge bankiers verscheen, genaamd FIER (Financial Institutions Enhancing Responsibility).

De jonge bankiers, werkzaam bij Nederlandse grootbanken, waren het voor een groot deel eens met de publieke opinie: hun bazen hadden er een potje van gemaakt. Bankieren moest anders: dienend aan de klant, duurzaam en vooral transparant.

Schreeuw om aandacht

‘Hoe is het mogelijk dat juist de toplui van de oude garde, die verantwoordelijk zijn voor de huidige crisis, nu met de oplossingen mogen komen?’, vroeg Manuel Adamini van SNS Asset Management zich af op de website Pluspost. Als de banken niet zelf zouden veranderen, werden ze ‘doodgeknuffeld’ door nieuwe overheidsregels, was het FIER-idee.

Hun schreeuw om aandacht werd gehoord. Boele Staal, voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) roemde het initiatief en zelfs minister Bos van Financiën verwees meermaals naar hun bestaan.

Nu, ruim een half jaar verder, hebben we al een tijd niets meer van FIER gezien, als we opeens horen dat er vandaag op het hoofdkantoor van ABN Amro op de Gustav Mahlerlaan te Amsterdam een FIER-seminar plaatsvindt. Op het programma staat onder het kopje ‘Prominente gasten’ dat de directeur van de NVB aanwezig is en dat misschien zelfs Wouter Bos even langskomt. Verder zijn er, aldus de mail, ‘nog een aantal CEO’s en andere (voormalige) leden van de raad van bestuur van Nederlandse financiële instellingen uitgenodigd’. De oude garde dus.

Tevergeefs

Van de beoogde transparantie is ook niet zo veel meer over, want er mag maar één journalist naar binnen: die van clubkrant Het Financieele Dagblad. ‘En die transparantie dan?’, proberen we bij de NVB, die de ‘woordvoering rond dit seminar in handen heeft’. Tevergeefs, we komen er niet in en verschillende telefoontjes naar de jonge revolutionaire bankiers worden opeens niet meer beantwoord.

Hans Ludo van Mierlo, een oud-bankier die een boek schreef over het geweten van banken en wél naar binnen mag, verbaast zich zeer over de gesloten opzet van de bijeenkomst. ‘Dat doet toch meer aan het oude bankieren denken.’

Trefwoord: FIER

Lees ook:“Nieuwe banken”: gaat het dan toch eindelijk gebeuren?
Lees ook:Twee lezingen over het bankwezen: verleden en toekomst
Lees ook:Intereffect Vietnam Frontier: cynisme voert boventoon
Lees ook:Transparantie niet omdat het moet maar omdat je ermee wint
Lees ook:Geld veilig onder het matras

Eén reactie op “Seminar over het “nieuwe bankwezen”: vergeet het maar

  1. Tony de Bree

    Ik ben niet zo somber, de betrokken jonge mensen doen dit allemaal erbij naast hun gewone werk. Ze doen hun best. Komt wel goed. Zeker rond het groene bankieren. Goede initiatieven. Veel positieve energie.

    Wat tot slot het houden van een intern seminar te maken heeft met het “oude bankieren” ontgaat me. Betekent het “nieuwe bankieren” dat alles openbaar moet? Of is dit reclame voor het boekje (zie link)?

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.