Interessante cijfers van jarig NIBUD: sparen Nederlanders wel of niet?

nibudHet NIBUD bestaat 30 jaar en heeft naar aanleiding van dit jubileum een breed onderzoek gedaan naar de financiele huishouding van Nederlanders. Het onderzoek heet ‘ geldzaken in de praktijk’  (hier de link). De conclusies zijn niet optimistisch, maar de eerlijkheid gebied te zeggen dat het mij niet verbaast. Zoals al eerder in dit blog betoogt, geld is voor Nederlanders een ‘low interest’ product, wat tot gevolg heeft dat financiele instellingen met uw geld aan de loop kunnen gaan (zie ook de lezing van Kockelkoren van de AFM: ‘ financiele instellingen kunnen nog altijd knollen voor citroenen verkopen’ ).

De belangrijkste observaties zijn dat een kwart van de Nederlanders nooit spaart en nog eens een kwart spaart alleen als er geld overblijft. De helft van de Nederlanders heeft onvoldoende geld achter de hand om tegenvallers te kunnen opvangen. Daarnaast maakt vier van de vijf Nederlanders geen overzicht van de toekomstige uitgaven en houdt een kwart van de Nederlanders nooit bij waar het geld blijft. Nog eens een kwart van de Nederlanders staat iedere maand rood en meer dan een derde heeft een (niet-hypothecaire) lening.    

Het NIBUD concludeert dat maar liefst 3,5 miljoen huishoudens financiele risico’s lopen. Frappant is dat  vooral onbezorgde, impulsieve mensen die op vermaak zijn gericht en carrièregerichte mensen die luxe en status belangrijk vinden, zich bevinden in de gevarenzone. Dat lijkt mij ook een groep die een goed inkomen geniet.

Deze cijfers staan overigens wel weer in schril contrast met de cijfers die DNB elk kwartaal publiceert over het spaargedrag van de Nederlanders. Eind juli stond er 342 miljard op spaarrekeningen, dat is ongeveer 22.000 euro per huishouden. Nederlanders zijn spaarders, dat is een bekend gegeven. Op basis van het onderzoek van het NIBUD lijkt er een flinke scheve verdeling van de spaargelden te zijn. 50% van de Nederlanders heeft onvoldoende geld achter de hand, dat wil zeggen dat er andere 50% wel erg veel geld achter de hand moet hebben.

Nederlanders zijn niet echt geinteresseerd in financien. Dat is niet verwonderlijk, want er is geen land dat z’n goed geolied pensioensysteem heeft. De gedwongen besparingen via de pensioenfondsen belopen circa 800 miljard. Voor veel mensen is de financiele toekomst, zelfs nu tijdens de ‘kredietcrisis’, redelijk goed geregeld.

Het NIBUD merkt verder op dat de Nederlanders geen overzicht hebben van hun financiele situatie. Dat is ook niet verwonderlijk, want de banken hebben tot op de dag van vandaag geen aandacht besteed aan dit voor consumenten belangrijke probleem. Recent is ING op de markt gekomen met een huishoudboekje (TIM). Daarnaast is er Yunoo (www.yunoo.nl) dat bank-onafhankelijk een digitaal huishoudboekje biedt en de consument de mogelijkheid biedt om te rubriceren en te vergelijken.

Het onderzoek van het NIBUD sluit af met de prettige constatering dat goed overzicht over de financiele situatie gelukkiger maakt.

Lees ook:De markt is nog niet klaar voor mobiel betalen
Lees ook:Geld veilig onder het matras
Lees ook:Vertrouwen in economie hangt nauw samen met vertrouwen in banken
Lees ook:Internetbankieren zet opmars voort
Lees ook:De financiele checklist van AFM en NIBUD kan echt veel beter!

6 reacties op “Interessante cijfers van jarig NIBUD: sparen Nederlanders wel of niet?

  1. Fred Wijma

    Ik heb het verslag van NIBUD ook gelezen, maar heb daarbij meteen de nodige vraagtekens gehad. Oké: er zijn veel mensen die van hun financiële handel en wandel een potje maken en daardoor ook dikwijls in de problemen komen. Eén van mijn kennissen werkt in de schuldhulpverlening en weet daar alles van. Maar om uit een onderzoek waaraan 1244 personen hebben meegewerkt zulke verstrekkende conclusies te trekken, gaat me een beetje te ver. Als ik een vergelijking mag maken: hoe vaak hebben allerlei verkiezingsonderzoeken er vies naast gezeten als de echte verkiezingen achter de rug waren.

    Als ik dan bovendien lees dat de helft van de Nederlanders geen of weinig spaargeld achter de hand heeft, en dus al het spaargeld in het bezit van de andere helft van de bevolking moet zijn, dan ga ik me toch echt afvragen in hoeverre het NIBUD-onderzoek een juiste afspiegeling geeft van de werkelijkheid.

      /   Beantwoorden  / 
  2. Peter Verhaar

    ook het spaargeld kent een scheve verdeling, net als beleggingen

      /   Beantwoorden  / 
    1. Fred Wijma

      Daar heb je gelijk in: ik denk dat de oprichter en verkoper van een bank aardig wat meer spaargeld heeft dan ik met mijn pensioentje. Maar ik gun het je wel hoor ;-) ;-)

      Waar het mij natuurlijk om gaat, is het schrille contrast van het NIBUD-onderzoek met de kwartaalcijfers over ons spaargedrag van DNB, zoals jij terecht opmerkte. Waarbij ik zou willen opmerken dat de cijfers van DNB spijkerharde realiteit zijn, terwijl het bij het NIBUD gaat om een aanname die gebaseerd is op een onderzoek van 1244 personen die representatief zouden moeten zijn voor de hele Nederlandse bevolking.

        /   Beantwoorden  / 
  3. Peter Verhaar

    je hebt een punt, het is maar een steekproef, zal nog eens wat dieper in rapport duiken

      /   Beantwoorden  / 
  4. rekenmachine

    Er zit een fout in het artikel. Als het spaarsaldo 342 miljard is, en de helft van de huishoudens in de problemen is dan zou het spaarsaldo per huishouden EUR 48857,14 moeten zijn.

      /   Beantwoorden  / 
  5. Peter Verhaar

    cijfers van DNB kloppen: nederlanders zijn steenrijk en sparen heel veel

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.