Dit zat er aan te komen: het Woekerpensioen

stopDe AFM heeft een eerste verkennend onderzoek gedaan naar de kosten van collectieve pensioenen, waarbij de deelnemer zelf  het beleggingsrisico lopen (zogenaamde Premie-overeenkomsten). Het is alarmerend en ontluisterend, maar niet onverwacht. Na de woekerpolis komt nu het woekerpensioen. Naast de bedrijfs-en ondernemingspensioenfondsen zijn ook weer de verzekeraars onderzocht en opnieuw blijkt dat verzekeraars vooral aan hun eigen portemonnee (en bonus) dachten en niet aan hun klanten (ik bedoel natuurlijk geen klanten, maar polisnummers).

Voornaamste conclusies: (1) gemiddeld 21% kosten, soms zelfs tot 35%, voor het overgrootste deel zogenaamde ‘ kosten’ ;   (2) slechts 7% voldoet aan transparantie-eisen. En nog even voor de duidelijkheid: de deelnemers nemen zelf het risico van de beleggingen voor hun rekening (daar heeft de AFM nog niet eens naar gekeken) en de beleggingskosten zitten hier nog niet eens in. En geloof mij, ze zullen niet beleggen bij bijvoorbeeld BinckBank!

Het is het zoveelste bewijs dat het goed mis is in de financiele branch en dat het belang van de consument geen rol speelt in de besluitvorming. Het is te hopen dat de AFM vaart maakt met haar voornemen om betrokken te worden in het productontwikkelingsproces. Want met de opmerking van de bestuurders van de pensioenkoepels dat ‘de leden verbetering moeten aanbrengen in hun communicatie’  kopen we natuurlijk helemaal niets.

Lees ook:Samenwerking BinckBank en Robein Leven is een logische ontwikkeling
Lees ook:Ha, Ha, lacht even mee om advertentie van Delta Lloyd
Lees ook:Het zat er aan te komen: BinckBank minder goed kwartaal
Lees ook:Rechtszaak TOM – Euronext (ook Euronext heeft een punt)
Lees ook:Alleen meer concurrentie zal het ‘woekerpensioen’ doen verdwijnen

Eén reactie op “Dit zat er aan te komen: het Woekerpensioen

  1. M. van Rossum

    Een groep woekergedupeerden heeft inmiddels het initiatief genomen voor een online petitie. Zie voor de volledige tekst van de petitie: http://forum.www.trosradar.nl/viewtopic.php?f=66&t=95364
    Verzekeraars moeten een reële vergoeding betalen aan houders van een ‘woekerpolis’. Dat vinden Tweede Kamerleden ook. Die daadkracht zien wij graag vertaald in harde & heldere, liefst kamerbrede moties, die er voor zorgen dat nog in 2011 alle gedupeerden hun rechtmatige schadevergoeding ontvangen.
    100% schadevergoeding is mogelijk, maar dan moet de Tweede Kamer de Minister opdracht geven een onafhankelijke klachtenofficier aan te stellen.

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.