Verzekeraars, maak je borst maar nat, er wordt aan de poort gerammeld

brandnewdayMaandag schreef ik op mijn blog dat ik nog altijd geloof in het concept van bankverzekeren (‘ bancassurance’  zoals een twitteraar mij duidelijk maakte). Ook op mijn blogs op NRC Next heb ik een lans voor dit model gebroken.

Vandaag is ‘ Brandnewday‘ van start gegaan en ik voorzie dat dit de noodzakelijke knuppel in het hoenderhok van de ingeslapen en inerte verzekeraars zal zijn. Zoals Beleggersbank Alex de markt voor ‘ zelf beleggen’  (en zeker ook  haar voorganger de VEB Bottomline) heeft opengebroken, kan ‘ Brandnewday’ dit gaan doen voor de pensioen-en hypotheekmarkt.

Brandnewday is namelijk van de oprichters van Binck en zij weten dus hoe je een bedrijf moet starten dat (1) goedkoop is, (2) goede kwaliteit biedt (3) uitstekende klantenservice biedt en (4) weet hoe je marketing moet bedrijven.

Brandnewday gaat zich richten op het opbouwen van het pensioen, het sparen voor de aflossing van de hypotheek en gaat ook vermogensbeheer doen. Zij kiezen voor ‘banksparen’ , waardoor de consument fiscaal vriendelijk een pensioen kan opbouwen of een ‘ potje’  voor het aflossen van de hypotheekschuld.

Het beleggen zal geheel verlopen via een indexfonds van het Amerikaane Vanguard; dit is een van de grootste aanbieders van ‘ passief’  beleggen; vergelijkbaar met trackers (ook die zijn goedkoop en eenvoudig).

Het initiatief van Kalo Begijn en Thierry Schaap is veelbelovend. Verzekeraars zullen nu moeten gaan bewegen. Zoals ik afgelopen maandag al aangaf, zijn partijen als ASR, Allianz en Achmea druk doende met nieuwe labels die in potentie de concurrentie met Brandnewday aan moeten kunnen. Het zal gezien de ervaring van de heren niet eenvoudig zijn. Immers, deze nieuwe labels zitten binnen het keurslijf van de bestaande verzekeraar. Als zij zich kunnen en mogen (daar weet ik alles van, want RABO verbood Alex juist deze markt te betreden) ontplooien, dan kunnen we de komende jaren een interessante strijd verwachten.

Lees ook:Zijn pensioenfondsen goedkoper dan zelf voor je pensioen sparen?
Lees ook:Eindelijk paniek in die vetgemeste bestuurskamers van verzekeraars?
Lees ook:Donner wil pensioeninformatie verbeteren: een goede zaak
Lees ook:Ons pensioensysteem is niet slecht, maar kan echt wel verbeteren!
Lees ook:Goede ingezonden brief van Brand New Day in FD

4 reacties op “Verzekeraars, maak je borst maar nat, er wordt aan de poort gerammeld

  1. Fred Wijma

    Lijkt me niet verkeerd. Het wordt hoog tijd dat de boel eens flink opgeschud wordt in verzekeringsland. We hebben onderhand genoeg schandalen gehad met woekerpolissen, hypotheken met overbodige koopsompolissen etc. etc.

      /   Beantwoorden  / 
  2. Patrick

    Alleen jammer dat Brand New Day alleen maar BankVerzekeren doet en geen traditioneel verzekeren, maar het is een begin!

      /   Beantwoorden  / 
  3. Anneke Ranzato-Versloot

    Is helemaal geen bankverzekeren, maar alleen banksparen. Met verzekeren heeft Brand New Day niets te maken, behalve dan dat het een alternatief is voor een beleggingsverzekering.

      /   Beantwoorden  / 
  4. Peter Verhaar

    en dat het concurrentie geeft voor de verzekeraars en ik vat die hele markt gemakshalve samen onder de titel bankverzekeren

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.