Ingezonden brief over gebrek aan concurrentie in bankwezen

quoteIngezonden brief in FD van 27 januari 2010

Niet Binck

In het FD van maandag 25 januari staat in het artikel van Jules Thé ‘Financiële sector vernieuwt nauwelijks’ een storende fout. Ik kan het volledig eens zijn met de stelling dat de financiële sector nauwelijks innoveert. Het is echter niet Binck dat zich nu gaat richten op de ingeslapen verzekeringsmarkt, maar de oprichters van Binck (via Brand New day).
Dat is jammer, want ik had graag gezien dat Binck na de overname van Beleggersbank Alex de verzekeringsmarkt was opgegaan. Alex had daarvoor al de fundamenten gelegd via zijn geavanceerde vermogensbeheersysteem.
Helaas lijkt nu ook Binck stil te staan (de websites van zowel Alex als Binck zijn al jaren niet vernieuwd) en opvolgers dienen zich nog niet aan. De reden is simpel. Het is in Nederland bijkans onmogelijk om een nieuwe bank of verzekeraar te starten.
De toegangsdrempels zijn eenvoudigweg te hoog en dan heb ik het niet alleen over geld, maar vooral over visie. Wellink liet zich in een interview ontvallen liever geen nieuwe partijen te zien, omdat nieuwe toetreders in zijn ogen per definitie een risicovoller businessmodel zouden hebben.
Partijen als Beleggersbank Alex en later Binck — in historisch perspectief: de voorganger van Alex, de VEB Bottom Line heeft in 1995 overigens de brokermarkt opengegooid — hebben bewezen dat dit echte onzin is. Binck is zeer winstgevend, staat bekend als zeer klantvriendelijk en heeft geen staatssteun nodig gehad We moeten het echt niet hebben van halfzachte initiatieven van bestaande partijen die enkel trachten de status quo te behouden en in de periferie wat franje aanbrengen.
Werkelijke vernieuwing kan alleen komen van nieuwe banken en verzekeraars, die niet belast zijn met het denken in producten, maar zich volledig kunnen inleven in de klant.

P.F. Verhaar, oud-directeur Beleggersbank Alex, Amsterdam

Lees ook:Binck Bank: eigen vermogen is goud waard
Lees ook:Zelfs succesvolle banken als Alex en Binck innoveren niet
Lees ook:Joint venture TOM (BinckBank/Optiver) gaat nu echt de concurrentie met Euronext aan
Lees ook:Ingezonden brief in Financieele Dagblad van 29 oktober 2014 over Bartjens en Binckbank
Lees ook:Verzekeraars, maak je borst maar nat, er wordt aan de poort gerammeld

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.