Bestuurders Kas Bank gaan ook hun eigen kas spekken

uitroeptekenBestuurders van banken weten het altijd goed voor zichzelf te regelen, daarbij gesteund door de raad van commissarissen. Gisteren publiceerde de kleine Kas bank, in 2008 een verlies van 40 miljoen en in 2009 een winst van 26 miljoen, haar jaarverslag (zie hier).

In het jaarverslag wordt veel aandacht gegeven aan het beloningsbeleid van de bestuurders, moet ook wel want in de RvC zit  ’ corporate governance missionaris ‘  Frijns. En wat kunnen wij, bankconsumenten , lezen:

“ Gegeven het bijzonder slechte jaar 2008 zou de lange termijn variabele beloning over de periode 2007-2009 en 2008-2010 niet tot enige uitkering leiden. De Raad van Commissarissen is van oordeel dat de buitengewone omstandigheden van 2008 daarmee zouden leiden tot de onbillijke uitkomst dat gedurende een aantal jaren  geen lange termijn variabele beloning aan de Raad van Bestuur zou worden uitgekeerd. Het nieuwe bezoldigingsbeleid voorziet in een evenwichtiger systematiek voor de lange termijn variabele beloning en dat met name beter rekening houdt met mogelijke (extreme) uitslagen in het resultaat zowel naar beneden als 15 naar boven. De Raad van Commissarissen is voornemens om het nieuwe bezoldigingsbeleid voor de Raad van Bestuur ook voor de lopende 3-jaarsperioden voor de zittende bestuurders toe te passen. De lange termijn variabele beloning voor de Raad van Bestuur over de genoemde perioden leidt daarmee tot een billijke en reële uitkomst. ”

Het is mij volkomen duidelijk. Als de resultaten door externe factoren uitstekend zijn, dan wordt dat netjes meegeteld voor de bepaling van de bonus. Vallen de resultaten tegen door externe factoren, dan wordt dat jaar maar even niet meegeteld, want dat zou zielig zijn voor de bestuurders.

Bos is nog geen maand weg als minister van financien of de banken zien hun kans weer schoon om de kassen van de bestuurders te spekken. Vanzelfsprekend alleen de bestuurders, want het personeel hoort een heel ander geluid, namelijk dat de kosten van de bank veel te hoog zijn en omlaag moeten. Dat zou moeten geschieden door vrijwillig ontslag.

Hoe durven ze het te zeggen!

Lees ook:Interessante vragen van kamerlid Tang (PvdA) aan minister Bos
Lees ook:Commissie de Wit: Agenda voor volgende week
Lees ook:de verdampte bonussen van Van Keulen
Lees ook:Bankbonussen afschaffen heeft geen zin (BNR column van 11 maart 2013)
Lees ook:Ik waardeer mijn obligaties ook graag tegen nominale waarde

5 reacties op “Bestuurders Kas Bank gaan ook hun eigen kas spekken

  1. Tony de Bree

    Mooi Peter. Je bent heel boos dus… Ik begrijp alleen niet wat de relatie met Bos is…..Wat je schetst is toch nooit gestopt in de praktijk aangezien er weinig tot niets veranderd is?

    Of zie ik het zoals gewoonlijk weer helemaal verkeerd?

    Mvg
    Tony de Bree van het andere bankbelog

      /   Beantwoorden  / 
  2. Peter Verhaar

    Ik noemde Bos, omdat Bos bijna als metafoor symbool was voor de kritiek op beloningssysteem van banken

      /   Beantwoorden  / 
  3. Tony de Bree

    Kritiek is mooi, de realiteit….

    Vraag: wat heeft ex-minister Bos aantoonbaar en feitelijk als minister en eigenaar concreet gedaan om de gehanteerde beloningssystemen bij bv de geredde banken onmiddellijk te veranderen zodat veel werknemers niet meer voor een groot gedeelte van hun inkomen afhankelijk zijn van het aantal verkochte producten?

    Als je gedrag wilt veranderen kan dat heel gemakkelijk……als je wilt.

      /   Beantwoorden  / 
  4. Peter Verhaar

    Bos heeft daar niets aangedaan, behalve mooie woorden en beloften uitspreken: daar ligt ook mijn kritiek

      /   Beantwoorden  / 
  5. Tony de Bree

    Ik ga ervan uit dat als de rook is opgetrokken er ook vanuit de bancaire sector zelf steeds meer mensen hun mond open zullen doen en met goede ideeen zullen komen.

    Ik hoor veel goede dingen, maar mensen durven niet.

    Tony

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.