Ik snap helemaal niets meer van het AFM-risicomannetje

Zoals bekend heeft de AFM de zogenaamde ” Risicometer “ ontwikkeld en verplicht gesteld als een financieel product wordt aangeboden. Ik noem de afbeelding het ‘risicomannetje’ en je kan de afbeelding terug vinden de ” financiele bijsluiter”; hieronder zie je een voorbeeld van de risicometer die zou worden afgebeeld bij een product met een hoog risico. Let op, dat wil zeggen dat de kans zeer groot is dat je met een schuld blijft zitten of dat je de inleg niet terugkrijgt.

Afbeelding risicometer FB Zeer groot

Niemand zal ontkennen dat dit heel zinvol is dat een dergelijke waarschuwing wordt afgebeeld. Maar dan moeten (1) consumenten de afbeelding wel begrijpen (blijkt helaas niet altijd het geval te zijn) en (2) het te lopen risico moet wel enigszins overeenkomen met de perceptie bij de consument van het mogelijk te lopen risico. En daaraan kan het echt schorten.

Als voorbeeld van dit laatste neem ik de site van Brand New Day. U kunt daar voor uw pensioen beleggen, dat moet natuurlijk erg veilig gebeuren, met name omdat de looptijd van een pensioenproduct erg lang is.

Ik schrok dan ook toen ik op de homepage van BND zag dat het mannetje erg krom liep en het risico wordt bepaald op vrij groot. Dat kwam erg vreemd op mij over, dus ging ik maar wat verder spitten. BND heeft voor al haar beleggingsmogelijkheden financiele bijsluiters gemaakt (zie hier link, echter alleen onmogelijk te vinden, ik vond ze bij toeval; ze staan in het ‘dokumentencentrum’ dat echt in de allerkleinste lettertjes onderaan is afgedrukt).

Ik heb gekeken naar de financiele bijsluiter van het volgende product: BND staatsobligatiefonds 2011. Dit product belegt uitsluitend in staatsobligaties uit de eurozone met een AAA rating. Hiermee wordt de hoogst mogelijke zekerheid bereikt voor wat betreft de betaling van coupons en de aflossing van de hoofdsom. De looptijd is 2 jaar (!).

AFM: hoe kan dit nu?  Een belegging die maar 2 jaar loopt, alleen in staatsobligaties (Duitse en Franse) belegt en dan een vrij groot risico heeft dat u de inleg niet terugkrijgt?

Kijk als je dit leest, dan geloof je al die andere mannetjes ook niet meer en dat kan niet de bedoeling zijn van de risicometer. Op deze wijze bewijst de AFM de belegger geen goede dienst!

Lees ook:Hoe veilig is Brand New Day eigenlijk?
Lees ook:RADAR ontdekt nu ook dat ‘woekerpolis’ nog niet voorbij is
Lees ook:Derivaten (column BNR 9 september 2013)
Lees ook:Nieuw innovatief beleggingsproduct van Moneyou, maar niet uniek
Lees ook:Ingezonden brief in Financieele Dagblad van 29 oktober 2014 over Bartjens en Binckbank

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.