Waarom zouden spaarders geinteresseerd zijn in bankbalansen?

de jagerNIBC gaat geen kwartaalberichten meer publiceren. Dat vinden zij te duur en het is niet nodig voor spaarders. Het Financiele Dagblad vraagt zich af ‘of het echt waar zou zijn dat spaarders met minder informatie net zo goed af zijn’. Ik hoop en denk  dat dit cynisch bedoeld is!

Het bericht van NIBC laat opnieuw de perversheid van het spaarsysteem zien. Wat kan het spaarders schelen hoeveel risico NIBC of Leaseplanbank loopt. Zolang je onder de 100.000 euro zit, zullen de andere banken voor het verlies opdraaien (met name RABO, maar ook bijv. BinckBank) en als dat niet genoeg is, is er altijd nog de belastingbetaler. In dit blog heb ik daar in het verleden al eens op gewezen (zie hier: http://bank.blog.nl/bankieren-algemeen/2010/02/10/leaseplan-bank-echt-iedereen-wil-meesnoepen-uit-de-snoepdoos-van-minister-bos).

En iedereen, nou ja bijna iedereen, is er blij mee. De banken, of bedrijven die een spaarbankje hebben opgericht, trekken goedkoop geld aan. Spaarders zijn blij met elke nieuwe  ’spaarbank’ ,want dan kan het spaargeld nog meer gespreid worden onder de beschermende vleugels van het depositigarantiesysteem.

Er is geen enkele stimulans om openheid te geven over de risico’s, dat kost alleen maar geld, dat kun je beter stoppen in reclames.

Het wordt de hoogste tijd dat het depositogarantiesysteem op de helling gaat. Ik heb een voorzet gegeven, zie hier http://bank.blog.nl/bankieren-algemeen/2010/05/11/mijn-visie-op-nieuwe-deposito-garantiesysteem-afschaffen.

Waar wacht de minister nog op?

Lees ook:Minister Bos heeft lesje asset/liability management nodig
Lees ook:Bartjens (FD) maakt uitglijder inzake LeaseplanBank
Lees ook:Ombudsman: RABO zat fout met ‘opmaat’ hypotheek
Lees ook:Ook CPB vindt nu dat kleine banken een nuttige functie kunnen hebben
Lees ook:NIBC concurreert met Icesave en biedt ook 5,25%

3 reacties op “Waarom zouden spaarders geinteresseerd zijn in bankbalansen?

  1. Anton

    Ik ben van mening dat “stemmingmakerij” over een afschaffing van het DGS gevaarlijk is. Zullen spaarders niet massaal hun geld oppakken bij de banken met een lage rating en rennen naar de bank met een hoge rating. Misschien gaan mensen zelfs zover om hun spaarcenten dan maar in een kluis te stoppen als er geen DGS is en de rente (na belasting en inflatie) niets meer voorstelt. Ik herinner me die bank in Engeland waar geen geld meer uit de geldautomaat kwam.
    Meneer Verhaar, krijgen we hier dan niet een bankenrun waarbij de spaarders die te laat komen hun geld kwijt zijn en er een heleboel banken zonder AAA-rating (en dat zijn er veel) om zullen vallen danwel in grote problemen zullen komen? Dat wilt u toch niet? Hoe stelt u zich dit alles voor?

      /   Beantwoorden  / 
  2. Peter Verhaar

    ik denk inderdaad dat spaarders hun geld oppakken en allemaal naar de rijkspostspaarbank gaan: lijkt mij heel goed

    voor mensen die meer rente willen, dan moet je risico willen nemen

    er zal een ‘bankrun’ komen op ongezonde banken en dat lijkt mij echt heel goed

      /   Beantwoorden  / 
  3. Peter

    Het probleem is de idiote vermogenrendementsheffing die de overheid als belasting heft.

    Deze zet mensen er toe aan om hun spaargeld tegen onverantwoorde risico’s weg te zetten.

    Vervolgens hebben we dit risico weer afgewenteld op de hierboven beschreven wijze.

    De meneer op de foto is de gangmaker achter dit proces.

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.