Euronext loopt het dun door de broek

Een vervolg op het TOM-verhaal van BinckBank. BinckBank is de joint-venture TOM gestart met liquiditeitsverschaffer Optiver om een eigen beurs te starten met als belangrijkste reden een verlaging van de tarieven te bewerkstelligen. Later sloot ook ABN AMRO zich aan bij het initiatief (zie hier: http://www.shares.nl/group/tom en www.tomgroup.eu)

In eerste instantie heeft TOM alleen de handel in aandelen gefaciliteerd. Het is echter publiek geheim , en voor mij helemaal geen geheim, dat het niet echt gaat om de handel in aandelen, maar om de handel in opties. BinckBank is in de particuliere handel absoluut marktleider in opties (zeker meer dan 40%). Het marktaandeel in aandelen is aanmerkelijk lager.

Binckbank wil nu de volgende stap in opties maken. Zij zijn al lid van EUREX , hier worden ook Nederlandse opties verhandeld, en willen natuurlijk ook lid van Euronext worden. Op deze wijze kunnen opties op Euronext gekocht worden en op EUREX verkocht worden (en andersom).

Tot mijn stomme verbazing ligt Euronext dwars. Reden: Euronext wil eerst weten dat ‘de veiligheid van beleggers gewaarborgd is’ (zie ook het FD van 24 januari). Wat krijgen we nu?

Euronext heeft daar niets mee te maken. Controleert Euronext of lid ABN AMRO of lid BinckBank de veiligheid van beleggers waarborgt, of die van ex-lid Lehmann? Dit is een onzin-reden. Euronext is niet meer dan een uitvoerder. Het is de AFM die tot taak heeft waarborgen voor beleggers te controleren. Ook de clearing is geen taak van Euronext. Dit wordt gedaan door LCH Clearnet. En dan vervolgens de aanvraagprocedure 2 jaar op te houden (normaal 2 maanden) is helemaal te gek voor woorden.

Ik weet wel wat de werkelijke reden is.

Het businessmodel van Euronext is simpel. Bij aandelen krijgt Euronext een vast bedrag PER TRANSACTIE. Het bedrag van de transactie speelt geen rol. Een transactie van 1000 euro levert evenveel op als een transactie van 10 miljoen. Aantallen zijn dus cruciaal. Bij opties krijgt zij een vast bedrag per optie. Daarom zijn die vele (kleine) optietransacties zo lucratief voor Euronext. En al die kleine lucratieve transacties gaat Euronext kwijtraken aan TOM. Dat is de werkelijke reden.

AFM: treedt op. Zorg dat TOM snel haar lidmaatschap krijgt en wij optiebeleggers goedkoper kunnen gaan handelen.

Naschrift:

Volgens het FD ligt probleem van Euronext met name in de mogelijkheid van het ‘dooreen leveren van opties’. Dat is natuurlijk een concreet probleem. Een optie gekocht op Euronext moet uiteindelijk ook weer worden gesloten op Euronext. Het ‘smart routing’ systeem van TOM kan echter bepaald hebben dat de optie inmiddels gesloten is op EUREX.

Dat probleem is echter een zaak voor TOM. De belegger zal het een zorg zijn. Zijn economische positie in een bepaalde optie zal door de koop op Euronext en verkoop op EUREX nihil zijn. Hoe TOM dat in de back-office regelt, is haar zaak. Euronext ziet in haar boeken een open positie op naam van TOM (ook EUREX ziet een open positie op naam van TOM). Als uitvoerder zal zij moeten wachten op de tegengestelde transactie (of aflopen van de optie op expiratie).

Hoe TOM dit gaat doen is niet bekend (ik heb wel een idee), maar het is geen reden om het lidmaatschap te traineren.

Lees ook:‘buitenbeurshandel’ is al lang geen handel meer buiten de beurs om!
Lees ook:TOM gaat (eindelijk) in de aanval tegen Euronext
Lees ook:Euronext laat kans liggen bij particuliere belegger
Lees ook:Mijlpaal: eerste particuliere aandelenhandel buiten Euronext om
Lees ook:Handel in FTI (futures op AEX) per 1 juli tot 22.00 uur

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.