Technocratische arrogantie (column BNR van 25 maart 2013)

gesproken column

 

In de Europese besluitvorming geldt blijkbaar de regel: hoe kleiner het probleem, hoe groter de fouten die gemaakt worden. Het besluit van de Eurogroep om twee weken het depositogarantiesysteem ter discussie te stellen is een communicatie-blunder van de eerste orde. Een beslissing die niet alleen deze weken paniek zal veroorzaken, maar, mark my words, nog jaren zal door etteren en veel niet bedoelde neveneffecten zal oproepen. En dat enkel en alleen om een landje met een economie van 18 miljard te helpen.

Nou zijn de ministers van financien met hun voorzitter Dijsselbloem echt niet dom. Het moet dus het iets anders zijn. Ik denk technocratische arrogantie. Want uiterlijk onbewogen legt Dijsselbloem het allemaal nog eens uit: het depositogarantiesysteem is helemaal niet opgeblazen. Het is gewoon een belasting op spaargeld. Wat zeuren jullie nu, niets bijzonders toch? Cyprus garandeert nog steeds uw 100.000 euro, jammer dat u nu nog maar 93.250 of 90.100 euro bezit. Dat heeft niets met ons mooie depositogarantiesysteem te maken.

Ze moeten echt gedacht hebben dat de burger gek is. Nou , dat is ie niet. Door de belastinggrens van 6,75% of 9,9% precies bij 100.000 euro te leggen, was het voor iedereen direct duidelijk. Het is gedaan met de bankengarantie op spaargeld. De Nederlandse spaarder wist dat overigens al sinds het SNS-debacle. Daar had namelijk het garantiesysteem wel in werking moeten treden, maar dat konden onze banken niet trekken. Daarom werden de achtergestelde obligatiehouders onteigend. De spaarders kwamen toen nog met de schrik vrij.

Dat zou door het Cyprus-incident wel eens kunnen veranderen. Het lijkt erop dat politici de schaamte voorbij zijn. Het afromen van spaargeld is ook van een heerlijke eenvoud. En Cyprus is echt niet nieuw. Samsom zei vorig jaar, wellicht in een vlaag van verstandsverbijstering, dat deposito’s boven de 150.000 euro, ‘dood geld’ zijn en fiscaal geconfisqueerd moeten worden.

Het is voor mij onbegrijpelijk dat politici niet snappen dat het hier draait om het vertrouwen van de burger in een overheid die zich aan spelregels houdt. De overheid heeft de burger keer op keer verzekerd dat spaargeld tot 100.000 euro bij de banken veilig is. En dat belastingen op vermogen via de democratische weg moeten lopen.

Het zal voor iedereen duidelijk zijn dat het huidige depositogarantiesysteem moet veranderen. Het maakt burgers blind voor risico’s en wentelt deze risico’s af op belastingbetaler. Het garantiebedrag moet omlaag en verzekerde deposito’s zouden eigenlijk een lagere rente moeten hebben. Allemaal waar, maar het belangrijkste is dat burgers de kans krijgen te anticiperen op deze veranderingen. En dat is de verantwoordelijkheid van politici.

 

 

 

 

 

 

 

 

Lees ook:ze graven de terpen af (pas op voor financieel drijfzand)
Lees ook:Een merkwaardige spagaat (column BNR 1 april 2013)
Lees ook:Feest! FD organiseert Weens Congres in het Rijks
Lees ook:de verdampte bonussen van Van Keulen
Lees ook:RABO is het zat om voor andere banken te betalen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.