Feest! FD organiseert Weens Congres in het Rijks

Eergisteren was het met uw belastinggeld gefinancierde kwaliteitsnieuwsprogramma Nieuwsuur te gast bij een feestje van een krant die -en dat is zeer groot nieuws- op een kleiner formaat wordt gedrukt (mooie kostenbesparing, abonnementstarief blijft hetzelfde). De reporter deed verslag alsof het 2e Congres van Wenen aan de gang was. Volgens Nieuwsuur was ‘de politieke, financiële en economische crème de la crème  aanwezig. Ik moet even iets gemist hebben want vervolgens kwam Boele Staal (chief-hofnar van de vereniging van banken) in beeld. En wat zei ons financieel baken in het donkere tijden: “op Cyprus is een betrouwbare oplossing gekozen en het publiek ziet dat gelukkig ook”. Ben zo benieuwd wat Staal had gezegd als Dijsselbloem besloten had bij de redding van SNS niet de belastingbetaler 3,8 miljard te laten dokken, maar het geld gewoon bij de andere banken had gehaald via dat o zo mooie depositogarantiesysteem. Hilarisch was de opmerking van Jeroen van der Veer (ex-Shell) “de Cyprioten zijn ondernemende mensen”. Stuitend was de opmerking van Schnabel (iets met cultuur), dat “de spaarders op Cyprus geen geld kwamen halen, maar juist brengen, want ze betalen op Cyprus nog met cheques”.

Voor de vorm was er blijkbaar een debatje tussen Kroes (EU commissaris), Sybesma (DSM), Buiter (Citi) en Knot (DNB). Buiter vindt het een uitstekend idee dat bij een bankredding de senioriteitsladder weer tegen de gevels van de banken wordt geplaatst. Ik ook (dus eerst aandeelhouders, dan allerlei soorten obligatiehouders en dán de spaarder). Jammer alleen dat dit bij zijn eigen bank niet is gebeurd, daar mocht de overheid via het TARP-programma de banken redden. En zombie-bank Citi kwam er bij Obama nog mee weg ook. Maar Buiter mag blijven orakelen.

Knot had het maar lastig. Mocht u eens een topman in vergelegenheid willen zien, kijk dan naar dit fragment (op 23:40). Debatleider Rens de Jong stelde de pijnlijke vraag ‘wat is er mis met de uitspraken van Dijsselbloem?’ Knot maakte wel duidelijk dat hij het inhoudelijk met Dijsselbloem eens is, maar dat de timing erbarmelijk was. Daar waren wij ook al achter. Verder liet Knot er geen twijfel over bestaan dat de banken nu eerst maar eens gezond moeten worden en dat al die PVDA-bankplannetjes even in de ijskast gezet moeten worden.

Waar het natuurlijk echt om ging in het Rijksmuseum (vernieuwd Rijks, vernieuwde krant, voelt u hem), was het netwerken aan de dis. Waar zal de ‘crème de la crème’ over gesproken hebben? Niet over de opnieuw krimpende economie in het 4e kwartaal, niet over de gemiddelde restsschuld van 60.000 euro bij verkoop huis, niet over het volslagen gebrek aan visie van het kabinet (Nieuwsuur: “het is hier een beschaafd gezelschap”). Ik doe een gokje: de  de zomervakantiebestemming (ik hoor dat Cyprus dit jaar goedkoop is door vertrek van de Russen) en de salarissen.

Het gaat dus ook niet over de grootste inkomensdaling in 30 jaar, want daar zullen de feestgangers geen last van hebben. Het zal wel gaan over de opmerking van ING in haar jaarverslag dat de top veel te weinig verdiend. En dat de nadruk op vaste salarissen de topmensen van banken op ambtenaren doet lijken. En dat de topmensen in het bedrijfsleven (‘dat zijn wij bankiers toch ook?’) wél de salarissen fors mogen verhogen. Kijk eens naar CSM. Gelukkig mag je weer als de staatssteun is terugbetaald, vraag het de eerlijke mannen van Aegon. En natuurlijk zal Bennink (ex-Numico, straks ex-DEMB) op het schild worden gehesen (“wij Nederlanders zijn toch echt handelaars he, die Bennink verkoopt z’n schoonmoeder nog als het moet”).

Ik wil niet te cynisch klinken, maar het bandje dat speelde op het feestje van de ‘crème de la crème’ deed mij sterk aan het eerste Congres van Wenen denken.

 

 

 

 

 

 

http://www.geenstijl.nl/mt/archieven/2013/03/standbeeld_jeroen_dijsselbloem.html#more

 

of Bennink en Hommen?

http://t.co/JZZePef5TI

http://www.telegraaf.mobi/article/21430015/nieuwe-ing-baas-ralph-hamers-gaat-1-27-mln-per-jaar-verdienen

Lees ook:Technocratische arrogantie (column BNR van 25 maart 2013)
Lees ook:Een merkwaardige spagaat (column BNR 1 april 2013)
Lees ook:ze graven de terpen af (pas op voor financieel drijfzand)
Lees ook:Drie bijdragen van mij in de media over mogelijke beursgang van ABN AMRO
Lees ook:Schandalige opmerking Dijsselbloem (column BNR 25 november 2013)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.