Beurzenfusies (column BNR 10 juni 2013)

De laatste 10 jaar spelen de beurzen het gezelschapsspelletje Risk. In 2000 wilden de Londen Stock Exchange en de Deutsche Börse fuseren. Het ging niet door, maar Parijs en Amsterdam  reageerden direct met de oprichting van Euronext. België en Portugal sloten zich aan. In 2006 probeerde Deutsche Börse het opnieuw en wéér wees Londen het aanbod af. Frankfurt ging achter  Euronext aan, dat toen zelf in de armen van NYSE vluchtte. In 2011 zaten de spelers weer om de Risktafel. Deutsche Börse liet haar oog vallen op NYSE Euronext. Het mocht niet van spelleider Brussel, waarna een onbekende nieuwkomer ICE NYSE Euronext opkocht. Ondertussen wilde Londen weer met Toronto en het laatste nieuws is dat Deutsche Börse Euronext weer wil kopen van ICE. Volgt u het nog?

De beurzen spelen Risk niet uit luxe. Beurzen hebben door automatisering van de beurshandel  veel van hun oude glans verloren. De oude beursbedrijven hebben zeker nog wel een functie als icoon, zeker in crisistijden, denk aan 9/11, maar nieuwe spelers kunnen relatief gemakkelijk toetreden en pakken snel marktaandeel. Een nieuwe beurs is, naast het aantrekken van nieuwe bedrijven, vooral een ICT platform en daar geldt de keiharde wet: alleen volume telt. Vandaar al die fusies en overnames.

Onze eigen Amsterdamse beurs zakt steeds verder weg in het mondiale beursgeweld. De laatste jaren komen er nauwelijks nieuwe bedrijven bij, de beurs lijkt vooral gebruikt te worden als springplank voor private equity exits. Denk maar aan Douwe Egberts. Met veel aplomp binnengehaald om na een half jaar alweer te verdwijnen. En met Alternext, de beurs voor innovatieve bedrijven, is het helemaal huilen met de pet op.

En Euronext Amsterdam wordt ook nog eens zwaar aangevallen op haar kernbedrijf. Het nieuwe beursbedrijf TOM pakt steeds meer marktaandeel af. Euronext ging niet de concurrentiestrijd aan, maar de oude monopolist koos voor traineren via de rechter.

Na een lange strijd kreeg TOM in 2011 op alle punten gelijk. Euronext moet toch wel erg bang zijn, want vorige week probeerde zij opnieuw via de rechter TOM in diskrediet te brengen door aan te voeren dat TOM niet de beste prijs zou bieden aan haar klanten en dat klanten het verschil niet zouden zien tussen TOM en Euronext. Het is bijna pathetisch om te zien dat Euronext gebruik heeft gemaakt van illegale transacties om haar gelijk te halen. Een misdrijf  volgens de AFM brochure Manipulatieve Handelspatronen.

Ik snap het verschil tussen TOM en Euronext echt heel goed, het is als Jumbo en AH. En met die concurrentie ben ík als belegger heel blij.

 

Lees ook:Beurzen volgen luchtvaart: mondiale fusies (en TOM?)
Lees ook:Euronext verkwanselt Amsterdamse Optiebeurs
Lees ook:Naar één geïntegreerde Europese beurs (column BNR 2 juni 2014)
Lees ook:Euronext weerstond fusie met Deutsche Borse
Lees ook:Dood aan het Damrak

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.