(DSB) Deze vragen zijn serieus gesteld aan Bos: ik geef u vast de antwoorden

2-kamerOp 1 oktober hebben de kamerleden Vos en Spekman, beide PVDA, vragen over DSB gesteld aan minister Bos naar aanleiding van NOVA-uitzending van 28 september. Omdat ik  (1) eigenlijk niet snap waarom dit soort vragen aan een minister worden gesteld, de bronnen zijn namelijk anoniem en (2) de vragen erg voor de hand vind liggen en bij het kinderachtige af, geef ik vast de antwoorden.

Vraag:  Bent u bekend met de inhoud van de uitzending van het actualiteitenprogramma NOVA over de verkooppraktijken van DSB?

Antwoord: Ja

Vraag: Is het waar dat het verkopen van bijproducten zoals koopsompolissen lange tijd onderdeel was van het verkoopbeleid van DSB?

Antwoord: DSB heeft twee takken van sport: bankieren en verzekeren. Koopsompolissen zijn dan geen bijproduct, maar een hoofdproduct (zoals bij zoveel andere verzekeringsmaatschappijen, die overigens ook bankieren)

Vraag: Is het waar dat er wekelijks een T-shirt werd uitgereikt aan de beste verkoper van koopsompolissen met daarop het woord “koopsomkanjer”?

Antwoord: Hoe dacht u dan dat er verkocht werd? Medewerkers dienen gemotiveeerd te worden te verkopen, dat is de grondslag van een commerciele ondernemening. En als je koopsommen verkoopt, dan is de tekst niet geheel toevallig gekozen. Gelukkig dat DSB niet heeft gekozen om bonussen ter beschikking te stellen zoals zoveel andere banken, maar slechts een T-shirt. Het is een publiek geheim dat met name verzekeringsverkopers veel ‘incentive-reizen’  krijgen aangeboden, meestal naar zonnige oorden of waar snelle auto’s rijden.

Vraag: Is de bewering waar dat 80% van de opbrengsten van de koopsompolissen direct ten goede kwamen van DSB?

Antwoord: het lijkt mij juist dat de winst de een bedrijf maakt met verkoop ten gunste komt van dat bedrijf (na aftrek van belasting). Een bedrijf, ook een bank of verzekeraar, is vrij de hoogte van de commissie vast te stellen, dat heeft onlangs de AFM nog weer eens bevestigd, mits een en ander transparant is voor de klant. De provisies op koopsommen zijn in de hele branch zeer hoog. De commissie De Ruiter (vanuit de branch zelf) heeft vastgesteld dat van iederen euro slechts 40 cent wordt belegd! DSB doet dus wat andere verzekeraars ook doen en deden: veel geld verdienen. Men spreekt niet voor niets over de “woekerpolis”.

Vraag: Was er sprak van koppelverkoop van hypotheken met verzekeringen bij DSB?

Antwoord:  Koppelverkoop is niet toegestaan. Echter met name bij hypotheken is een koppeling met een verzekering een zeer veel voorkomende (de beleggingsverzekering). Uit de opbrengst van de verzekering wordt de hypotheek, waarop niet wordt afgelost) terugbetaald (als er dan tenminste nog wat over is van de beleggingen, zie bovenstaande opmerkingen). Koppelverkoop an sich is niet erg. Verkopers van reizen bieden ook een reisverzekering aan; het gaat om het mogelijk verplichte karakter ervan en het feit dat de klant het weet of kan weten.

Vraag: Is het waar dat klanten in een carrousel van nieuwe leningen en koopsompolissen terecht kwamen als de rente op vorige leningen was verhoogd?

Antwoord: geen idee

Vraag: Is de bewering waar dat 1,6 miljard euro van de winst van DSB uit provisies op koopsompolissen werd behaald?

Antwoord: DSB heeft de afgelopen 3 jaar netto 150 miljoen verdiend (dat vind zelfs NOVA); 1,6 miljard lijkt onwaarschijnlijk, maar zo ja, dan zal collega De Jager daar zeer blij mee zijn!

Vraag: Heeft u een overzicht van de maatschappelijke kosten die de verkooppraktijk van DSB de Nederlandse samenleving en dus de Nederlandse belastingbetaler met zich hebben meegebracht?

Antwoord: geen idee, maar ik denk dat het opstellen van deze vragen en de beantwoording ervan de Nederlandse belastingbetaler meer geld hebben gekost dan de verkooppraktijk van DSB

Lees ook:Bos heeft antwoorden gegeven op kamervragen over DSB
Lees ook:Waarom weet DNB niet wat de omvang van de totale bonuspot is?
Lees ook:DSB: opnieuw kamervragen met dubieus karakter
Lees ook:AFM moet nu snel resultaten onderzoek DSB naar buiten brengen
Lees ook:Wat doen die ambtenaren van Bos eigenlijk?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.