Euronext verkwanselt Amsterdamse Optiebeurs

“Topman’ Vermaas van NYSE Euronext heeft gisteren zijn nieuwjaarstoespraak weer gehouden. Het is altijd raak in de eerste week van januari. Onder het genot van een drankje zien de oude beursmakkers elkaar weer even en de ‘topman’ mag voor de ‘tigste’ keer uitleggen dat “dit jaar echt heel veel nieuwe bedrijven naar de beurs gaan komen“. Moet even het marktsentiment aantrekken. Vermaas vergeet even dat de beurs ook geen nieuwe bedrijven kon aantrekken in een hoogconjunctuur en dat Parijs juist zeer succesvol is en was, ook in  in mindere tijden. Je gelooft het niet, maar het idee is nu dat Euronext een beleggingsfonds  gaat starten voor nieuwe bedrijven. Laat ik nu denken dat beleggingsfondsen op een beurs genoteerd staan en niet van een beurs zijn. En natuurlijk zijn de vooruitzichten weer rooskleurig. Dat Euronext daarvoor al een aparte beurs, Alternext, heeft opgericht, lijkt Vermaas te vergeten. Dat kan ik mij voorstellen: er staat twee (2) obscure bedrijven genoteerd. Ik zal maar niet te hard roepen dat Euronext enige tijd geleden getracht heeft uit te groeien tot “het” (dat is het stopwoordje van Euronext) centrum voor noteringen van Private Equity Fondsen. We hebben het geweten. Ze zijn allemaal weer weg.

Maar dat ligt natuurlijk niet aan Vermaas en aan bestuurder van NYSE Euronext Hessels. Hessels, dat is de man die niet meer kan uitglijden omdat hij als een volleerd langlaufer een diep spoor van eigenbelang heeft getrokken. Hij verkwanselde eerst de Amsterdamse beurs aan Parijs en vervolgens moest er ‘in het belang van Europa’ worden gefuseerd met NYSE. En nu moet er ‘in het belang van Europa’ gefuseerd worden met Deutsche Borse. Desnoods moet de Amsterdamse optiehandel, het paradepaardje van Euronext, er maar aan geloven. Als hij maar in het zadel blijft.

We mogen zeer blij zijn dat er nu TOM is, het samenwerkingsverband van BinckBank, ABN AMRO en Optiver. Euronext heeft er alles aan gedaan om dit initiatief te dwarsbomen. Het is ze gelukkig niet gelukt. We hebben NYSE Euronext niet meer nodig. Particuliere beleggers hebben nu de keuze welke beurs zij gaan gebruiken. En de beste en goedkoopste beurs gaat winnen. En die zitten niet in peperdure gebouwen en hoeven ook niet 90% van de tijd te vergaderen of te reizen tussen de hoofdsteden van de wereld.

Lees ook:Beurzenfusies (column BNR 10 juni 2013)
Lees ook:Dodenmars op Beursplein 5
Lees ook:Dood aan het Damrak
Lees ook:Beurzen volgen luchtvaart: mondiale fusies (en TOM?)
Lees ook:Euronext: zal sinterklaas nu eindelijk eens langs komen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.