bankieren wordt weer elitair

Van Lanschot Bankiers, de bank voor de -ik-heb-ook-heus-geld-hoor rijke Nederlanders, gaat klanten met ‘slechts’ 250.000 euro op de giro (het verhypothecairde miljoenenhuis telt dus niet mee) wegjagen of het onrendabelen vermogensbeheer voorschotelen. Dat betekent plaatsnemen achter een anoniem computerscherm en online zien dat voor ‘nummer 126329′ de computers weer wat beleggingsfondsjes hebben gekocht. Wel natuurlijk elk jaar, naast de niet onaanzienlijke aan-en verkoopkosten, 1% van het vermogen aftikken; de bonussen moeten tenslotte wel betaald worden. En garanties over het te betalen rendement gelden tot aan de voordeur. Dat is even schrikken voor al die mensen die expres de enveloppe van de sjieke Bossche Bank een paar dagen op de deurmat lieten liggen zodat alle buren het konden zien.

Topman Deckers heeft natuurlijk groot gelijk. Mensen met een armzalig tonnetje moeten maar een rekening openen bij de oude postbank ING of de nieuwe Rijkspostbank, de ABN AMRO. Maar hij zegt het weer zo ongelukkig. “Kleine klanten kosten relatief veel aandacht”, zegt Deckers. Hij bedoelt: “Ik verdien niets aan het proletariaat”Hier nog zo’n staaltje verhullend bankjargon van Van Lanschot.

Ook opportunisme is bankier Deckers niet vreemd.

Vorig jaar betichtte hij de door de Staat gesubsidieerde ondersteunde banken ervan dat zij de spaarrentes kunstmatig hoog hielden en dat hij een klacht hierover zou indienen bij de Europese commissie. Deckers heeft het er echter nu niet meer over (andere banken ook niet, de Europese Commissie echter wel), logisch want dit jaar kraaide Deckers ineens dat de spaarrentes helemaal niet kunstmatig hoog worden gehouden. Nee hoor, de spaarrente zou hoog zijn omdat er te weinig gespaard wordt en dat daarom de hypotheekrente zo hoog is. Pardon? Nederlanders sparen tegen de klippen op! Er staat meer dan 340 miljard op de spaarrekening en het geld klotst over de kades heen. Nee, de waarheid is dat de banken en dus ook Van Lanschot erg graag hypotheken willen verstrekken en daarvoor geld nodig hebben. En de banken zijn erg in hun sas zijn met het verschil tussen de spaarrente en hypotheekrente: er wordt weer goed geld verdiend!

Maar heeft u toevallig nog ergens een miljoen liggen? Dan bent u van harte welkom voor een kopje koffie bij deze Private Bank pur sang. Het is goed mogelijk dat u Deckers in persoon tegen het lijf loopt. Zijn rekening wordt niet gesloten. De commissarissen hebben namelijk, uiteraard geheel in lijn met de door bankiers onderling door de Nederlandse Vereniging van Banken opgestelde bankencode, zijn vaste salaris dit jaar met 150.000 verhoogd tot 700.000. Want hoe zielig, door een verlies van 16 miljoen in 2009 heeft Deckers geen bonus ontvangen. Plus natuurlijk de variabele beloning van maximaal 1 jaarsalaris.

Bovenstaand akkefietje veroorzaakte trouwens een nog nooit vertoonde revolte op de aandeelhoudersvergadering. Normaal gesproken wordt elk punt per acclamatie aangenomen, nu schijnt zelfs het woord ‘zakkenvuller’ te zijn gevallen waarna het salaris met maar liefst 50.000 verlaagd werd tot 650.000. Nou nou. Toe maar. Laatste tip: Mocht u met uw zuurverdiende geld bij Deckers op de koffie gaan, wel oppassen voor Jan Kees de – zwartgeld- Jager. Zo privé is Van Lanschot natuurlijk ook weer niet.

Eerder verschenen op www.geenstijl.nl (21/8/2010)

Lees ook:Cijfers Van Lanschot: altijd weer verrassende analyse Deckers over spaarmarkt
Lees ook:Voorspelling: Banken wacht ‘koude sanering’
Lees ook:Heeft Deckers (topman Van Lanschot) een punt?
Lees ook:Floris Deckers (Van Lanschot) en Jan Hommen (ING) moeten even met elkaar praten
Lees ook:Zijn bankiers hypocriet? Ik vrees van wel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.