Heeft Deckers (topman Van Lanschot) een punt?

Gisteren heeft Van Lanschot, een gespecialiseerde bank die zich richt op vermogende particulieren en DGA’s, de resultaten gepubliceerd. Die vielen niet mee. Sinds mensenheugenis is een verlies geleden. Dit is te wijten aan een automatiseringsdebacle (‘what’s new?), een flinke toevoeging aan de voorziening dubieuze debiteuren, maar ook een dalende netto-rentemarge. Deckers legt voor het laatste feit de schuld bij de staatsbanken die naar zijn mening te hoge credit-rentes bieden. Terecht?

Volgens Deckers liggen de spaarrentes hoger dan in de landen om ons heen. De reden zou liggen in de staatssteun aan banken, met name ABN AMRO. Hij vindt het vooral alarmerend dat de creditrentes liggen boven het Euribor, terwijl dit normaal gesproken juist andersom zou moeten zijn. Voor Van lanschot is dit inderdaad vervelend. De bank heeft altijd een zeer ruime liquiditeitspositie. Bij de halfjaarcijfers van BinckBank kwam eenzelfde beeld naar voren. Ook Binckbank zal de rentemarge teruglopen door de hevige concurrentie op de markt.

De rentevergoedingen liggen in Nederland inderdaad opvallend hoog. Ligt hier de gemiddelde rente op vrij opneembaar geld op 2%, bij de Deutsche bank krijg je niet meer dan 0,5%. De vraag is of dit niet een historisch gegeven is. Banken hebben in Nederland altijd moeten vechten om de gunst van de spaarder en hebben meer dan in andere landen gekozen om de funding van bijvoorbeeld hypotheken te laten verlopen via spaargeld.

Toch heeft Deckers wel een punt. Sinds de overname van ABN AMRO lijkt deze bank het voortouw te hebben genomen in de vaststelling van de rentetarieven en die zijn omhoog gegaan na de overname. Met name opvallend is de zeer hoge vergoeding die ABN AMRO dochter Moneyou biedt. Zelfs vandaag kan hier nog 3,5% rente worden ontvangen op een spaarrekening zonder voorwaarden!

Aan de andere kant moet Deckers niet teveel zeuren en zwarte pieten elders leggen. Met name zijn bank zal hebben geprofiteerd van het feit dat de overheid de garantie op spaargelden heeft verhoogd naar 100.000 euro (en/of rekening zelfs 200.000). Zonder deze ‘overheidssteun’ zouden veel klanten zijn weggelopen naar bijv. de RABO bank met haar triple A rating. Daarnaast heeft ook Van Lanschot geprofiteerd van de zeer gunstige rente die de ECB bood (1%) en zij heeft daarvan, terecht, gebruik gemaakt.

Lees ook:Cijfers Van Lanschot: altijd weer verrassende analyse Deckers over spaarmarkt
Lees ook:Voorspelling: Banken wacht ‘koude sanering’
Lees ook:bankieren wordt weer elitair
Lees ook:Zijn bankiers hypocriet? Ik vrees van wel.
Lees ook:Nederlanders blijven sparen, ondanks scherp gedaalde rentetarieven

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.