Icesave geeft antwoord (1/2)

Icesave is hot! Op dit blog in ieder geval. Een groot gedeelte van onze traffic krijgen we op de keywords ‘icesave', ‘icesave ervaringen' en  ‘icesave betrouwbaar'.

Er is hier veel discussie geweest of Icesave eigenlijk wel 1) een betrouwbare partij is om je spaargeld te parkeren, en 2) of de support & helpdesk wel voldoende is.

Icesave heeft bank.blog.nl uitgenodigd om verder openheid van zaken te geven en antwoord te geven op al jullie vragen. Het past in hun eigen strategie van het ‘Waarmaken van de belofte die we onze klanten maken' duidelijk binnen het stukje Transparantie.

 

Met uitzicht op het inmiddels gestripte pand van ABNAmro werd ik hartelijk ontvangen door de Managing Director (zeg maar de CEO), COO(o.a. verantwoordelijk voor support en helpdesk) en adviseur communicatie van Icesave; een stevig team dat me te woord stond en de gestelde vragen beantwoordde!

Hierbij mijn eigen samenvatting van de gegeven antwoorden!

Waarom is Icesave naar NL gekomen?

Landsbanki is al enige tijd (2.5 jaar) actief in Nederland binnen Corporate banking (Deposits, vastgoed, etc). Ze was met Icesave ook al even in de UK spaarmarkt actief en besloot de NL (spaar) markt te betreden waarin ze de volgende mogelijkheden signaleerde:

- Het is voor Landsbanki al een bekend terrein vanuit Corporate banking

- NL is een grote en actieve spaarmarkt

- Nederlanders zijn al gewend aan buitenlandse (spaar)banken

- Nederlanders zijn ‘internet'volwassen, zodat een Internet-spaarrekening voor Nederlanders een goede kans van slagen leek.

Icesave zegt zelf te concurreren met zowel buitenlandse spaarbanken, maar ook zeker met de gevestigde orde van Nederlandse grootbanken.

Als Bijkantoor hoeft Icesave geen volledige banklicentie te hebben, maar staat het daarmee nog steeds onder toezicht mbt Liquiditeit van DNB, overig toezicht door de Ijslandse nationale bank.

Wat is het onderscheidend vermogen van Icesave?

In zo'n drukke spaarmarkt moet Icesave een unieke propositie bieden. Icesave biedt een combinatie van HOGE spaarrente ZONDER restrictieve voorwaarden! Die daarnaast ook nog eens zonder papierwerk of fysieke identificatie te openen is, waarbij Icesave uiteraard wel volledig opereert conform de Nederlandse wet- en regelgeving.

Wat mij betreft zijn ze hier in geslaagd! Ik heb nog geen andere bank gesignaleerd die deze propositie waarmaakt, zonder addertjes onder het gras.

Hoe stabiel is Icesave? Wat gebeurt er bij faillissement?

Waarom dan al deze discussie over stabiliteit, eventueel faillissement, naar Ijsland moeten om je geld te halen, etc???

Mijn persoonlijke mening is dat Icesave voldoende stabiliteit biedt om je centjes naar toe te brengen.

1) Icesave heeft een prima Creditrating, met A op een zelfde niveau als bijvoorbeeld een SNS of Frieslandbank.

2) Icesave of Lansbanki heeft in haar portefeuille geen gevaarlijke (sub-prime) hypotheken, zowiezo weinig kans op grote afschrijvingen of faillissement

3) In het allerergste en onwaarschijnlijke geval van eventueel faillissement biedt het (overigens Europees afgedwongen) depositostelsel voldoende dekking (in Ijsland zelfs MET voorfinanciering (er is al een klein bedragje gereserveerd, in NL helemaal niks)) voor je spaargeld. En nee, je hoeft niet zelf naar Ijsland om je geld te halen; een formulieertje bij de Curator is voldoende om je tegoed weer op te eisen.

Mijn gesprek was zo gezellig en uitgebreid; zie morgen deel 2

Lees ook:DNB overlegt met Ijsland over Icesave
Lees ook:Icesave geeft antwoord (2/2)
Lees ook:ICESAVE geeft opheid van zaken: wat wil je weten??
Lees ook:NIBC concurreert met Icesave en biedt ook 5,25%
Lees ook:Is Icesave veilig? IJslands garantiefonds (g)heeft geen cent!

2 reacties op “Icesave geeft antwoord (1/2)

  1. Lot

    Icesave heeft de internetsite uit de lucht gehaald. Je krijgt alleen nog de mededeling te zien dat er “onduidelijkheden zijn” en je wordt voor verdere informatie doorverwezen naar de site van DNB. Mag een bank op deze manier de toegang ontzeggen voor hun klanten?

      /   Beantwoorden  / 
  2. Jo

    Dat vraag ik mij ook af.

    Ze kunnen niet zoals in Groot Brittanie het spaargeld bevriezen, dus dan maar de website platgooioen?

    Mag Icesave dit zomaar doen? Dit kan toch niet?

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.