Mobile banking (2) via Payter; Mijn eigen ervaringen.

Waar de proef met Rabomobiel nog een relatief kleine proef is in 1 winkel met 1 provider; Payter heeft in Rotterdam centrum zo'n 50 winkeliers zo ver gekregen om mee te doen aan een proef met mobiel betalen.

Foto: Bright

Daar komt nog bij dat Payter onafhankelijk van je bankrekening en onafhankelijk van je provider is! (en wanneer er meer NFC telefoons op de markt komen, ook nog eens onafhankelijk van je GSM).

Ik mag momenteel meedoen met de proef van Payter en heb zelf de volgende bevindingen:

De negatieve punten

- Het opstarten van GPRS kostte mij (ondanks dat ik een behoorlijk handige gadgetfreak ben) nogal wat moeite.

- mijn zakelijke abonnement heeft zelf geen GPRS, dus voor het opwaarderen van m'n Payter tegoed, moet ik wisselen van sim-kaartjes, danwel via internet opwaarderen (geen ervaring)

- een Payter abonnement kost 2,50 euro per maand, plus 0,70 euro per opwaarderen. Dit vind ik momenteel nog te duur.

- ik heb nu naast mijn 3 bankpassen, creditcard, tankpas en allerlei spaarsystemen, NOG een extra betaalmiddel erbij, terwijl ik nog niet zonder de andere systemen kan!

De positieve punten

+ betalen gaat heel snel; tegenwoordig heb ik m'n NFC techniek altijd aan staan, en ik merk niet echt dat de batterij van m'n gsm extra snel leeg gaat.

+ de proef is uiterst professioneel opgezet; goede voorlichting, een meer dan complete GSM werd geleverd, zeer vriendelijke support! Voor de pilot wordt een tegoed van 50 euro geleverd om de kosten voor abonnement en opwaarderen te dekken. Ik kan de pilot dus volledig kostenneutraal uitvoeren.

+ Payter is opgezet onafhankelijk van GSM-provider, onafhankelijk van Betaalrekening. Dit betekent in feite dat iedereen kan meedoen. (hoewel ik nog geen ervaring heb met het administratief switchen van bankrekening)

+ Mobiel betalen is een volgende stap in Mobiele toepassingen (na camera- en mp3-integratie); Payter speelt actief in op de mogelijkheden om ook Spaarsystemen (airmiles?), E-tickets (bioscoop, vliegen), digitale kadootjes, etc op termijn te gaan uitwisselen.

Mijn conclusie:

Ik onderschrijf compleet de toekomstvisie die Payter neerzet met deze pilot, en dat mobiel betalen slechts een opmaat is naar meer mobiele toepassingen.

Maar, hoewel de proef van Payter wat mij betreft geslaagd is op gebruiksvriendelijkheid en snelheid biedt het momenteel nog geen meerwaarde ten opzichte van andere betaalsystemen. Ik hoop dat er binnenkort enkele leveranciers van Kantine-services en/of Parkeermeters zijn die overstappen op Payter en de doorbraak kunnen betekenen zoals ze dat ook voor Chipknip zijn geweest. Desondanks vraag ik me af of betalen voor betalen (2,50 per maand +0,70 per opwaarderactie) niet een te grote afschrikking is voor Nederlanders.

Lees ook:Mobile Payments – Payter en Rabomobiel geven allebei vervolg aan pilots
Lees ook:Mobile Banking (1) via Rabobank
Lees ook:Mobile banking (3); wat kunnen we nog meer verwachten?
Lees ook:Rabomobiel partnert met Blijdorp
Lees ook:Mobile Monday over mobiel betalen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.