Wat wordt de opvolger van de chipknip?

De chipknip is ons allemaal door de strot geduwd doordat een aantal banken hadden besloten dat de chipknip een goed alternatief was voor de (toenmalige) 'dure' PIN transacties.

Het gebruik van de chipknip sloeg pas aan toen deze verplicht werd in  een groot deel van de bedrijfskantines en voor bijvoorbeeld parkeerautomaten.

Zo heb ik zelfs in Belgie een betaalrekening met Proton moeten openen, omdat ik anders niet eens m'n lunch kon afrekenen (ondanks dat Proton en chipknip op de zelfde techniek zijn gebaseerd, zijn ze toch niet compatibel).

 

Na een  lange tijd van het promooten van de chipknip is men nu tot de conclusie gekomen dat de chipknip eigenlijk geen meerwaarde biedt t.o.v. de huidige en toekomstige betaalsystemen en wordt nu vooral PIN weer gepromoot.

Wat zijn de (toekomstige) alternatieven voor (kleine betalingen met) Chipknip? een overzichtje…

 

1. Cash geld. Errug old school; maar kleingeld is wat mij betreft nog een zeer makkelijk en bovenal de meest visuele en tastbare vorm van betaling. 

2. PIN: Pin-transacties waren vroeger nog relatief duur maar zijn ondertussen tot ruim onder de 5 euro-cent per transactie gedaald en worden nu dus door diverse partijen weer actief gepromoot (AH) voor kleine betalingen. Maar ook de pinpas in huidige vorm (magneetstrip) heeft al z'n langste tijd gehad, en zal zo rond 2010 worden vervangen door een op chip gebaseerde vorm EMV.

3. Mobiel betalen; voor mobiel betalen zijn ondertussen een aantal alternatieven in ontwikkeling en in pilot. Ik doe zelf mee met de grote Payter proef; waarbij door NFC communicatie ik betaal met m'n mobiel (Mobiel = identificatie, Winkel-terminal legt contact met Payter, waarna tegoed wordt afgeschreven van mijn 'tussen'rekening). 

3a. Ik twijfel even hoe ik de MasterCard Paypass nou moet typeren; aangezien je deze NFC-chip zowel in een pinpas als in een GSM of zelfs een horloge kunt inbouwen. Ook deze werkt volgens Near Field Communication (oftewel een TAP, aanraking).

 

 

 

 

 

Of vergeet ik nu nog alternatieven? 

 

Lees ook:Mobile Banking (1) via Rabobank
Lees ook:Gaat mobiel betalen doorbreken?
Lees ook:Mobile Payments – Payter en Rabomobiel geven allebei vervolg aan pilots
Lees ook:Mobile banking (2) via Payter; Mijn eigen ervaringen.
Lees ook:Mobile banking (3); wat kunnen we nog meer verwachten?

Eén reactie op “Wat wordt de opvolger van de chipknip?

  1. Johan Sturm

    Handig om onderscheid te maken tussen de “echte” betaalproducten die er achter zitten en de techniek die wordt gebruikt. Voor de echte betaalproducten gaat het om 3 soorten:
    1. debit card (bijv. PIN, Maestro)
    2. credit card (bijv. Mastercard, Visa, AMEX)
    3. electronic purse (bijv. Chipknip, Proton)

    De Payter-proef valt nu nog in de categorie electronic purse (veredelde chipknip, omdat je eerst ergens saldo op moet zetten). Dat je een mobieltje ervoor gebruikt maakt het alleen sexier en iets makkelijker opwaarderen. Op termijn wil men de techniek (applicatie Payter op mobieltje) ook gebruiken om bijv. PIN en iDeal aan te koppelen.

    PayPass van MasterCard is een debit card , maar stelt je in staat bedragen onder de 25 USD wireless te betalen (chip in de buurt houden) zonder je PIN-code te hoeven intoetsen. Kan ook handig zijn voor kleine betalingen, met als voordeel boven Payter en Chipknip dat je geen apart potje met geld hoeft op te laden.

    Boeiende ontwikkelingen waarbij allerhande betaalproducten (PIN, creditcard etc) met allerhande techniek wordt gebruikt (magneetstrip, chip, wireless, mobieltjes). Maakt het misschien wel een beetje onduidelijk voor de gemiddelde ‘betaler’.

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.