Holland Fonds van RABO en Delta Lloyd niet meer dan vlagvertoon

Rabobank en Delta Lloyd richten een nieuwe investeringsfonds op dat exclusief wil gaan beleggen in Nederlandse fondsen. Het participatiefonds, Holland Fonds, start met initieel kapital van 200 miljoen euro. Het fonds hoopt dat institutionele beleggers voor bedrag van 300 miljoen euro zullen participeren. Naar mijn mening is dit fonds niet meer dan simpel vlagvertoon voor de politieke buhne.

“Go dutch” beleggen is niet nieuw of uniek. Op dit moment zijn er vele fondsen op de Euronext genoteerd die ook exclusief beleggen in Nederlandse bedrijven. Enkele voorbeelden: Hollands Welvaren (DSB), Orange Fund (Kempen), Holland Fund (Allianz), Holland Bezit (Robeco), Darlin & Totlin (Teslin), Delta Deelnemingen (VPV, Delta Lloyd).

Het is dan ook niet duidelijk wat de toegevoegde waarde van dit fonds is, behalve dat het wel op een zeer gelegen moment komt. De heer Schat, lid Raad van bestuur RABO, ontkent dit,’het is toeval’. Echter, op dit moment vraagt met name de politiek of pensioenfondsen niet meer kunnen beleggen in Nederlandse bedrijven. Het is zoals de heer Schat zegt ‘het fonds komt tegemoet aan de Haagse wens’.

Daarnaast lijkt het mij dat fondsen als het ABP en Zorg & Welzijn heel goed op eigen merites kunnen beleggen in Nederlandse bedrijven. Dit hebben deze fondsen in het verleden bewezen. Het nieuwe fonds wil overigens beleggen in beursgenoteerde, kwalitatief goede Nederlandse bedrijven met hoofdzetel in Nederland. Daar zijn er niet teveel van. Het zal niet meevallen om al die honderden miljoenen te besteden zonder de koersen te veel op te jagen.

Lees ook:De 12 ‘beste’ producten van 2010 volgens de Telegraaf
Lees ook:Hoe het Internetfonds van Postbank maar blijft zakken.
Lees ook:Emissie Delta Lloyd helaas geen groot succes: enige bescheidenheid lijkt op z’n plaats
Lees ook:Bij succesvolle beleggingsfondsen hebben beheerders zelf een belang in het fonds!
Lees ook:Gemeenten en overheden hadden ook miljoenen uitgeleend

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.