Wie gelooft de ratingbureau’s eigenlijk nog?

Ratingbureau Moody’s heeft de kredietwaardigheid van het Nederlandse bankwezen verlaagd van stabiel naar negatief. Het bureau constateert dat de winstgevendheid van de banken onder druk staat en dat de kredietomstandigheden de komende tijd zullen verslechteren.
Typisch een geval van het “dempen van de put als het kalf is verdronken”. In gewoon Nederlands: “ja, zo kan ik het ook”. Wat hebben we nog aan ratingburau’s? Ik pleit voor een andere juridische structuur van dit soort bedrijven.

Waarom nu deze downgrade en niet eind 2008? Er is het laatste half jaar weinig structureel veranderd. Het Nederlandse bankwezen was er snel bij om de bakens te verzetten. De Nederlandse overheid heeft adequaat ingegrepen en er voor gezorgd dat systeembanken overheidssteun kregen en zullen krijgen.

De ratingbedrijven Moody’s en S&P hebben in het verleden een enorme macht verkregen. Bedrijven konden door downgrade’s de toegang tot de kapitaalmarkt geblokkeerd zien, dan wel hun rentelasten sterk zien toenemen. Het zijn echter ook de ratingbureau’s die hun fiat gaven aan alle Special Purpose Vehicles en daarmee de kredietcrisis mede hebben veroorzaakt.

Ratingbedrijven zijn commerciele Amerikaanse bedrijven met een duidelijk winstoogmerk. Naar mijn mening is het goed mogelijk dat de ratingbedrijven uit angst om lucratieve opdrachten te missen, bepaalde constructies gebagatelliseerd hebben. Het zijn immers de aandeelhouders die de controle uitoefenen op de ratingbedrijven.

Veel beleggers, waaronder zeer zeker de particuliere belegger, moet blind varen op het oordeel van ratingbedrijven. Ik zou willen pleiten om dit soort bedrijven de structuur van een semi-overheidsinstelling te geven. Daarmee wordt een mogelijke belangenverstrengeling voorkomen.

Lees ook:Moody blues
Lees ook:Onbegrijpelijke verlaging rating ABN AMRO door Moody’s
Lees ook:Kredietbeoordelaars: wat moeten we ermee?
Lees ook:Rabobank Moviq introduceert flirten met je huis
Lees ook:Niet zaaien, maar rooien (column BNR 29 april)

Eén reactie op “Wie gelooft de ratingbureau’s eigenlijk nog?

  1. Marcel Meijer

    De rating agencies hebben in de reele sector het aardig gedaan. Daar hebben de mindere bedrijven behoorlijke klappen gehad. Gaat het al slecht met je bedrijf schiet de rente omhoog door een lagere rating. Vervelend maar wel terecht.

    In de financiele wereld hebben de rating agencies de zaken veel te rooskleurig voorgesteld. Zo werd de bubbel flink opgeblazen. De oorzaak hiervan kan zijn dat de banden tussen de financiele wereld en de rating agencies veel sterker zijn dan tussen de rating agencies en andere bedrijven. Er ontstaat afhankelijke positie en de beoordelingen zijn daardoor niet meer te vertrouwen.

    Nadenken over de status van deze agencies is daarom goed. Maar ik wil wel toevoegen dat dit een internationale verantwoordelijkheid is. Het onderbrengen van deze verantwoordelijkheid bij het IMF kan hieraan tegemoet komen.

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.