Requiem voor DSB, maar komt er een diepgravend onderzoek?

requimElseviers redacteur Stellinga kopt: “DSB failliet: opgeruimd staat netjes”. Dat zelfs het respectabel Elsevier een dergelijk emotionele kop publiceert, geeft aan hoe gevoelig het onderwerp ligt en dat de waarheid ergens in het middel ligt.

Ja, DSB heeft producten verkocht aan mensen die die producten niet begrepen of wellicht niet nodig hadden. Ja, DSB heeft hele hoge provisies berekend voor verzekeringsproducten. Ja, DSB heeft veel te laat de publieke opinie begrepen (Radar) en ingegrepen. Ja, DSB heeft een lening aan Scheringa gegeven, nadat het dividend om solvabiliteitsredenen was gepasseerd. En ja, natuurlijk liep oprichter/eigenaar/directeur Scheringa dit weekend ook zijn eigen geld te verdedigen.

Maar, consumenten hebben ook een eigen zorgplicht en de vraag is nog altijd om hoeveel personen dit nu eigenlijk gaat. En het is overduidelijk dat DSB niet de enige bank/verzekeraar was die producten verkocht met hoge provisies (zie mijn blog http://bank.blog.nl/verzekeraars/2009/10/16/verzekeraars-moeten-geen-rookgordijn-optrekken). En laten we niet vergeten dat de spaarders die nu als slachtoffer worden opgevoerd konden weten dat een hoge rente ook een hoog risico betekent, en dat spaarders als moderne huurlingen tegenwoordig van bank naar bank switchen om een procent meer te krijgen. En wat is precies die claim van Lakeman waard die uiteindelijk zo een belangrijke rol heeft gespeeld bij het besluit van DNB om de leenfaciliteit terug te brengen. En welke rol speelde het vroegtijdig uitlekken van het onder curatele stellen van DSB op het gedrag spaarders.

Opgeruimd staat netjes klinkt goed, maar zou dan ook voor meer instellingen moeten gelden. Het komt wrang over dat instellingen als Aegon (bedenker van Legio Lease), ING, Fortis of  SNS Reaal door de overheid gered konden worden omdat zij als ‘systeembank’ te boek staan (en vooralsnog door kunnen gaan met dit soort praktijken), terwijl DSB daar niet toe wordt gerekend.

De werkelijke vraag die nu gesteld moet worden is wat de toezichthouders hebben gedaan, niet alleen de laatste twee weken, maar vooral de laatste twee jaar. Voor de buitenstaander/spaarder was DSB een ‘in de kern gezonde bank’ (het is stuitend dat minister Bos nu het tegendeel beweert), de solvabiliteit was volgens de jaarverslagen in orde, AFM en DNB hebben regelmatig onderzoek gedaan en hebben bijvoorbeeld de lening van 75 miljoen aan Scheringa goedgekeurd.

De echte schade van dit faillisement, en het had bijvoorbeeld Elsevier gesierd als dit ook was aangestipt, is niet het failliet van DSB, waardoor wellicht duizenden spaarders daadwerkelijke financiele schade gaan leiden, maar dat het vertrouwen van de consument in het bankwezen en haar toezichthouders ernstig is geschaad.

Het betekent dat publikaties van andere financiele instellingen niet meer ‘zomaar’ geloofd kunnen worden. Een voorbeeld daarvan was al merkbaar. SNS Reaal liet ‘plotseling’ weten in een persbericht dat huidige solvabiliteits- en liquiditeitspositie als de gevolgen van het failliet van DSB (SNS moet meebetalen aan depositogarantiesysteem) meer dan toerijkend zijn. Dit bracht even een gerucht op gang (door SNS overigens snel en adequaat ontkracht).

DSB is niet meer. Los van de mogelijke gevolgen van het depositogarantiesysteem (komt met name op RABO neer), zullen de banken in Nederland tevreden zijn. Weer een partij minder waartegen opgebokst moet worden. De leentarieven kunnen omhoog en spaartarieven omlaag. Daarnaast is een lastige luis uit de pels verwijderd.

Het komt nu aan op de politiek om het aangekondigde onderzoek ook daadwerkelijk ter hand ter nemen en daarbij geen enkele betrokkene te ontzien. En aan de media om met de zelfde doortastheid de voortgang te verslaan. Dit alles in het belang van het bankwezen.

Lees ook:Hoogervorst (AFM) laat DSB spaarders in ongewisse
Lees ook:Ooggetuigeverslag van de doodsstrijd van DSB
Lees ook:Royal obligaties (RBS): het is echt beleggen en niet sparen
Lees ook:Gebrekkig toezicht doet spaarders DSB vluchten: bank is regie kwijt en lijkt verloren
Lees ook:Banken betalen niet mee aan de verhoging garantie spaargeld Icesave

2 reacties op “Requiem voor DSB, maar komt er een diepgravend onderzoek?

  1. geërgerd

    Naar je spelling te oordelen ben je toe aan een inburgeringscursus.

      /   Beantwoorden  / 
  2. Peter Verhaar

    zeer bedankt, de taalfouten zijn hersteld; artikel was onder grote tijdsdruk en met de nodige ergenis geschreven
    nogmaal bedankt voor de zeer nuttige en opbouwende kritiek; het zal helpen de blog in de toekomst nog beter te maken
    peter verhaar

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.