Sorry Bos: luister nu toch eens naar de mensen die het kunnen weten

bonusBos vindt het ‘schaamteloos’ en ‘beschamend’ dat de banken toch grote bonussen hebben uitgekeerd aan met name handelaren en investment bankers. Dit heeft onderzoek van DNB uitgewezen( zie hier de link). Insiders, waaronder ik mijzelf schaar, kijken hier echt niet van op. Om deze reden heb ik in een eerder blog geschreven dat het limiteren van de bonus van de Leden Raad van bestuur niet meer dan een doekje voor het bloeden is en absoluut niets zal veranderen aan de praktijk (zie http://bank.blog.nl/nvb/2009/09/09/een-typisch-nvb-compromis-oogt-leuk-maar-gaat-niets-veranderen).

Luister naar Van den Brink, in een vroeger leven lid van de raad van bestuur van ABN AMRO en hij was verantwoordelijk voor Personeelszaken (weet dus alles van beloningsbeleid) en de Treasury (een van de sectoren waar zeer goed betaalde medewerkers zitten). Hij kan het dus weten en heeft aangegeven (o.a. in het programma ‘de kijker aan zet’ van RTL Z en ‘Andere tijden van ’17 september) dat zolang er geen scherpe scheiding komt tussen traditionele banken (d.w.z. aantrekken spaargelden, uitzetten van kredieten en vermogensbeheer namens klanten) en ‘investment banks’ (d.w.z. die handelen voor eigen rekening en advisering van grote bedrijven) de bonuscultuur niet onder controle gebracht kan worden.

In de huidige ‘universal banks’ zal helaas de aandacht altijd uitgaan , en ik kan het uit eigen ervaring zeggen, naar de mensen die 1 grote deal met veel winst doen (vooral omdat het resultaat heel vaak onmiddellijk en direct is terug te voeren op die ene medewerker/afdeling) en laat ik het maar eens op zijn VVD’s zeggen, de hardwerkende bankemployees die veel kleine transacties doen met kleine winsten, waarvan het zeer vaak niet is aan te geven wie nu precies de winst binnenhaalt (is het de medewerkers die scherp heeft onderhandeld over spaartarieven of de medewerkers die een goed krediet heeft binnengehaald?).

Minister Bos, zorg ervoor dat er enerzijds traditionele banken zijn, die relatief weinig verdienen (oud topman Hazelhoff zei het al ‘bankaandelen zijn obligaties met een lekkertje’)  en zorg ervoor dat daar de ouderwetse ‘tantiemes’ weer terugkomen en anderszijds banken met een zeer hoog risicoprofiel, die handelen met hun eigen geld en bij succes enorme bonussen mogen uitkeren. Maar deze laatste groep gaat ook gewoon failliet zonder een cent overheidssteun.

Het is allemaal zo eenvoudig!

Lees ook:Een typisch NVB compromis: oogt leuk, maar gaat niets veranderen
Lees ook:Het is gemakkelijk schieten op bankiers!
Lees ook:Fortis Bank Nederland heeft geen recht van spreken
Lees ook:Programma commissie de Wit voor volgende week: veel toppers
Lees ook:Bestuurders Kas Bank gaan ook hun eigen kas spekken

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.