Fortis Bank Nederland heeft geen recht van spreken

Er zijn van die berichten “waar je broek van afzakt” en de zakelijke website Z24 had er gisteren een. De titel luidt en dat zegt meteen waar het over gaat “Grootbanken goed voor Nederland”.
Deze uitspraak deed de heer Dijst, lid van de raad van bestuur van Fortis Bank Nederland (FBN), een bank volledig in handen van de Nederlandse overheid, en verantwoordelijk voor risicomanagement (sic).
Een lid van het bestuur van een bank die gered is door de overheid dient zich zeer terughoudend op te stellen als het gaat over wat goed en slecht is voor Nederland. En laat de heer Dijst nu niet zeggen dat FBN eigenlijk de gezonde tak was van Fortis AG/NV, want dat is door gebrek aan informatie lastig te beoordelen, hoewel de halvering van operationeel resultaat van FBN in 2008 voor een belangrijk deel veroorzaakt werd door hogere kredietvoorzieningen. In het interview met Z24 geeft de heer Dijst aan dat de gehele raad van bestuur collectief verantwoordelijk is voor risicomanagement. Ik neem aan dat dit geldt met terugwerkende kracht; de heer Dijst was al lid van het bestuur voor de desastreuze ontwikkelingen.

De discussie over de vraag of kleine dan wel grote banken goed zijn is een ‘oude bekende’. In mijn allereerste blog van 9 juni 2009, heb ik dit vraagstuk al behandeld. Ook minister Bos, de eigenaar van Fortis Bank Nederland, heeft zich uitgesproken over dit onderwerp en kwam tot de conclusie dat kleine, gespecialiseerde banken het systeemrisico beter beheersbaar maken.

Ik kwam ook tot die conclusie.

Terugkijkend zijn het de kleine banken die succesvol waren, zowel wat betreft risicomanagement als commercie. Kijk naar BinckBank, Friesland bank, Van Lanschot, Triodos bank, ASN. Juist kleine banken zitten direct op commerciele proces en kunnen risico’s goed inschatten. Grote banken met hun logge, bureaucratische processen onderkennen of de risico’s niet of te laat, de geschiedenis heeft dat toch geleerd. Is het toeval dat juist FBN het zwaar is getroffen door het Madoff-schandaal (kosten 922 miljoen)? Ironisch, de heer Dijst sprak op een bijeenkomst van het Wereld Economisch Historische Congres, waar duizenden historici uit de hele wereld bij elkaar kwamen.

Voorts is duidelijk geworden dat ‘grote banken’ die alles willen doen, d.w.z. zakelijk en particulier bankieren alsmede investment banking, zich sterk laten leiden door de groep met de ‘grootste mond’ (zie hiervoor mijn blog over commissaris Trude Maas van ABN AMRO van 5 augustus 2009). Volgens mevrouw Maas heeft dit mede geleid tot de problemen bij ABN AMRO. Daarnaast is het opvallend dat juist Fortis Bank Nederland met name succesvol is bij een aantal zeer gespecialiseerde diensten, zoals Energie, Clearing & Custody, private banking via MeesPierson.

Hoe komt de heer Dijst ertoe om z’n uitspraak te doen? In het interview komt een ‘klein aapje uit de mouw’. Om de ambities van Holland Financieel Centrum (HFC) te kunnen realiseren! Consumenten zitten helemaal niet te wachten op de ambities van HFC. die overigens erg, erg matig zijn. Consumenten hebben behoefte aan een bank waar de klant geen nummer is en waar eerst en vooral aan de klanten wordt gedacht (denk aan advies van commissie Maas, mijnheer Dijst). Maar bovenal willen klanten dat bankiers zich zeer terughoudend opstellen en niet opnieuw hoog van hun ivoren toren blazen.

Lees ook:Ex-bankier Maas (die van de commissie) veegt irritant zijn straatje schoon
Lees ook:Ex-topmannen Fortis en ABN AMRO tegen voorgenomen fusie
Lees ook:Programma commissie de Wit voor volgende week: veel toppers
Lees ook:Kan Jiskoot (ex ABN AMRO) zich even inhouden
Lees ook:Een typisch NVB compromis: oogt leuk, maar gaat niets veranderen

6 reacties op “Fortis Bank Nederland heeft geen recht van spreken

  1. D.J. Koppen

    De financiële sector van Nederland is internationaal gezien niet onbelangrijk. Nogal wat grote internationals hebben hier hun basis of hun hoofdkwartier. Die internationals maken bij voorkeur gebruik van de diensten van banken, die ook kantoor houden in de markten, waarop die internationals actief zijn. Doch die zg. Grootbanken behoeven niet de omvang te hebben als de ING-Groep of voorheen de ABN Amro Bank. Te veel franje en te eager om het gras voor de voeten van de kleinere banken tegen elke prijs weg te maaien. Er moet voldoende ruimte zijn voor grote en kleinere banken.

      /   Beantwoorden  / 
  2. Peter Verhaar

    dat is zeker waar, overigens heeft Zalm in Elsevier interview gezegd dat de markt voor multinationals niet te pakken is voor Nederlandse banken, die gaan allemaal naar Morgan Stanley of GS.
    Ook ING en RABO zien deze groep niet als interessante markt

      /   Beantwoorden  / 
  3. joopamhed 3th

    Om het simpel te houden : banken zijn er om winst te maken. Een lening tegen 4.5% rente lijkt of het
    mee te vallen, maar nee. Iedere maand kost die lening 4.5% rente over het openstaande bedrag.

    Dat gegeven verdwijnen in de kleine lettertjes,
    om de mensen met kleine snappertjes en geldnood het vel over de oren te halen.

    Die verdomde duivelse Illuminati, “grootbanken” gaat over macht, beheersing van de markt, een soort Hitler zijn in het geldwezen. De macht over de geldstromen….

    Geloof me deze mensen zijn niet aardig, leuk of begaan met wie dan ook. Ook Dirk Scheergraag, aardig doen en aardig zijn zijn twee dingen.

    tot slot: Hoe de heer Dijst ertoe komt om z’n uitspraak te doen ? Simpel, hij zit in een ivoren toren, en kijkt neer op de simpele mens, oppermachtig voelt hij zich, een Illuminati.

      /   Beantwoorden  / 
  4. joopamhed 3th

    De heer Dijst zou eigenlijk op de brandstapel moeten. Waar ik het over heb ? Over de middeleeuwen, waar de heer Dijst zijn denkpatronen vandaan komen. Een schaamteloze klootzak met een grote smoel die beweerd een man van stand te zijn.

      /   Beantwoorden  / 
  5. joopamhed 3th

    “grootbanken”??? Van onze belastingcenten ja !!
    Schaamteloos. Ben ik boos ? JA !! Ik geef de voorkeur aan die kleine banken die inmiddels opgeslorpt zijn door de grote, geen keus meer over.

      /   Beantwoorden  / 
  6. Assepoester

    Komt een vrouw bij Fortisbank dordrecht Witte de witstraat….

    Medewerkster Fortisbank He,JOU ken ik!JIJ hebt hier een blauwe maandag gewerkt!!!

    Had deze medewerker even verder in haar geheugen moeten graven alvorens dit op luide en denigrerende toon in het FORTIS bankgebouw te verkondigen.
    Dat ik een Melkertbaan(werk/leerproject) had voor honderd gulden per maand (fulltime job)was ze zeker vergeten.
    Maja, ik heb er toch mede dankzij deze Melkertbaan een goede aanstelling bij een andere bank gekregen.

    Deze bank heeft duidelijk weinig op met hun klanten of leer/werk project medewerkers.

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.