Zelfs succesvolle banken als Alex en Binck innoveren niet

De kredietcrisis heeft het innovatieproces bij de banken op een laag pitje gezet. Een rondje langs de velden laat maar weinig nieuwe zaken zien. Enkele weken terug heeft SNS besloten haar bankfilialen te herpositioneren (zie blog van 16 juli). In het interview van Zalm in Elsevier kwam het woord innovatie helemaal niet voor (zie blog van 3 augustus). Helaas moet ik constateren dat ook zeer succesvolle banken als Binck en Alex nauwelijks nog innoveren.

Het lijkt erop dat Alex en Binck bezig zijn het huidige businessmodel zo goed mogelijk uit te nutten. Dat is goed beleid op de korte termijn (kijk naar de resultaten en de koersontwikkeling), maar zal zeker haar neerslag hebben op de langere termijn. Met name Alex is altijd geroemd om haar innovatievermogen.

Het valt mij op dat de websites van Binck en Alex al geruime tijd niet meer aangepast worden; met name de site en vooral de ‘frontpage’ van Alex begint er nogal armetierig uit te zien. De beurscommentatoren ogen vermoeid, met uitzondering natuurlijk van Sem van Berkel, en er is niet sprake van ‘nieuw bloed’. De aangekondigde uitbreiding van de beleggingsfondsenpagina laat op zich wachten en nog altijd kunnen beleggers niet in de fondsen genoteerd in Luxemburg (de belangrijkste markt) handelen.

Hoewel niets dan lof over de kernactiviteiten van Alex en Binck, het uitvoeren van transacties, dat staat als een huis, is het een teken aan de wand dat de laatste echte update van bijvoorbeeld Alex Pro al enige tijd geleden is gelanceerd. De JV met optiver is aangekondigd, maar sindsdien is er op de site van TOM echt niets te beleven. Ook bij het succesvolle digitale vermogensbeheer lijkt geen behoefte aan vernieuwing.

En vorige week heeft Alex aangekondigd de samenwerking met de Universiteit van Maastricht, Alex betaalt een leerstoel gericht op onderzoek over het gedrag van particuliere beleggers, te stoppen. Volgens een woordvoerder kan Alex het ook zelf doen.

Alex en Binck zijn zeer succesvol, daarover bestaat geen enkele twijfel. Binck is al jaren de beste broker met Alex in haar kielzoog. Beide brokers hebben een zeer goede klantenservice. Daarom is het in mijn ogen des te teleurstellender dat er geen echte innovaties zijn. Succesvolle bedrijven hebben een lange remweg. Het duurt lang voordat het besef optreedt dat de organisatie ‘ingeslapen’ is en dan is het vaak te laat. Het is niet te hopen dat de openlijke strijd tussen Alex en Binck wie de beste was de motor achter de innovatie was, want uit alles blijkt dat die strijd er niet meer is.

Lees ook:Binck bank koopt Alex
Lees ook:Onrust in top BinckBank: directeur Retail moet opstappen
Lees ook:‘buitenbeurshandel’ is al lang geen handel meer buiten de beurs om!
Lees ook:Ingezonden brief over gebrek aan concurrentie in bankwezen
Lees ook:BinckBank logenstraft cynische analisten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.