Oude bekende keert terug op de beurs

Na 36 jaar lijkt het beursfonds Delta Lloyd weer een notering te krijgen aan de Amsterdamse Effectenbeurs. Eigenaar Aviva, een van de grootste verzekeraars ter wereld, heeft aangegeven een minderheidsbelang te willen verkopen op de beurs. Deze verkoop hing al heel lang in de lucht. Dat de verkoop nu plaatsvindt heeft alles te maken met de lastige positie waarin verzekeraars terecht zijn gekomen door de ‘bankencrisis.

In 1973 heeft de naamsvoorganger van Aviva, Commercial Union, een bod gedaan op de aandelen van Delta Lloyd NV, destijd genoteerd aan de Amsterdamse Effectenbeurs. Aviva heeft echter nooit Delta Lloyd volledig kunnen integereren in het moederconcern, hoewel de cijfers wel werden geconsolideerd (Aviva bezit 92% van de aandelen, 8% is in handen van Nuts Ohra). Nu was daar financieel gezien weinig reden voor, want Delta lloyd heeft altijd zeer voorzichtig geopereerd en ook de recente ‘bankencrisis’ is voor een belangrijk deel aan haar voorbijgegaan.

Niettemin is het in 2006 tot een juridische aanvaring gekomen. In 1973 was Delta Lloyd een structuurvennootschap, wat betekent dat de RvB en RvC de strategie uitstippelen, aandeelhouders staan op het 2e plan. Bij de overname is bestendiging van het structuurregime vastgelegd. De raad van commissarissen hebben de mogelijkheid zichzelf te benoemen (cooptatie) en Aviva kreeg het recht om twee van de negen commissarisplaatsen te bezetten.

Bij de aanpassing van het structuurregime in 2004 zag Aviva haar kans schoon om de corporate governance aan te passen in die zin dat Aviva de RvC mag benoemen. Delta Lloyd heeft de zaak in 2006 voor de rechter gebracht en gewonnen. Sinds dat moment werd verwacht dat Aviva haar dochter in de etalage zou zetten.

De terugkomst van Delta Lloyd op de beurs, ook al is het een minderheidsbelang, is toe te juichen. De financiele sector was altijd al goed vertegenwoordigd op Euronext, maar heeft door de bankencrisis averij opgelopen. Een winstgevende en conservatief bestuurde financiele instelling als Delta Lloyd is een welkome aanvulling voor beleggers

Lees ook:Ha, Ha, lacht even mee om advertentie van Delta Lloyd
Lees ook:Emissie Delta Lloyd helaas geen groot succes: enige bescheidenheid lijkt op z’n plaats
Lees ook:Delta Lloyd luistert naar klant via ‘social media’
Lees ook:Delta Lloyd snapt toelatingscriteria Euronext niet
Lees ook:Het is geen toeval dat beursexploitant Euronext Cryo-Save een notering geeft

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.