het depositogarantiesysteem: blog voor www.eyeopen.nl

Goed nieuws voor spaarders die op zoek zijn naar een hogere spaarrente. De Leaseplanbank heeft haar loket weer opgesteld. Deze bank biedt vaak een van de hoogste spaarrentes. De spaarrente ligt deze maand op 2,72%, maar is wel variabel. Hetzelfde geldt voor een aantal Turkse banken. Het loont echt om bij verschillende banken informatie op te vragen, want bij sparen geldt niet de ‘gouden regel’ dat meer rendement ook meer risico oplevert. En met een vermogensrendementsheffing van 1,2% over spaargeld (vrijstelling 21.000, bij partner 41.000), moet u wel zoeken naar hoge rentes. Zolang u het spaarsaldo maar beneden de 100.000 euro houdt. En bij een en/of rekening mag het zelfs het dubbele zijn. Wel oppassen dat u bij de bank geen schuld heeft, want bij een mogelijk faillissement wordt alleen netto bedrag vergoed.

“Vraag niet hoe het kan, maar profiteer ervan” is het spreekwoord. Toch maar enige uitleg. Sinds jaar en dag bestaat in Nederland het depositogarantiesysteem (DGS). Daarbij hebben de banken onderling afgesproken dat als een bank in de problemen komt, de andere banken achteraf gezamenlijk de schade vergoeden. Op zich een mooi staaltje van solidariteit. Het faillissement van DSB heeft deze solidariteit onder druk gezet. Logisch, het heeft de banken zeker 600 miljoen gekost en dit moest opgehoest worden door de banken met de meeste spaarsaldi, met name de RABO. Het was dan ook de RABO die zich bijzonder kwaad heeft gemaakt, want het DGS bevoordeelt ‘zwakke’ banken die zich niet op normale wijze kunnen financieren en dus gaan stunten met de spaarrente. Of banken die eigenlijk helemaal geen banken zijn, zoals Leaseplanbank dat voor 50% eigendom is van Volkswagen, maar wel leunen op echte banken.

Per 1 juli 2012 komt er een nieuwe opzet van het DGS. Wees gerust, voor de spaarder verandert er in eerste instantie niets. U hoeft nog steeds niet te beoordelen of de bank solvabel is of niet. De nieuwe regeling houdt in dat er een steunfonds wordt opgericht. Risicovolle banken moeten meer storten in het fonds dan veilige banken. Mogelijk gevolg is dat onveilige banken een wat lagere rente zullen gaan bieden. Het verschil in jaarlijkse bijdrage tussen veilig en onveilig is echter zo klein (0,1%) dat stunten met tarieven lucratief zal blijven.

Nog 1 waarschuwing. Het Icesave-debacle blijft nog altijd mogelijk, want Icesave viel niet onder Nederlandse depositogarantiesysteem. Banken moeten dat aangeven, maar u weet het: de kleine lettertjes. De Bank of Scotland timmert veel aan de weg met TV reclame. Zij valt onder Britse depositogarantiesysteem. Waar staat dat? Niet in deze commercial! En in de TV commercial pas in het derde blokje. Opletten dus.

 

Lees ook:RABO is het zat om voor andere banken te betalen
Lees ook:Nieuwe toetreders op de spaarmarkt verslaan gevestigde partijen
Lees ook:Solidariteit in pensioen ? Liever niet (BNR column 3 juni 2013)
Lees ook:Ruud’s KNAB
Lees ook:Rabobank’s van Heemskerk krijgt toch gelijk

Eén reactie op “het depositogarantiesysteem: blog voor www.eyeopen.nl

  1. Charlie

    Essentiele informatie voor spaarders. Zou inmiddels wel als bekend verondersteld mogen zijn, maar kan absoluut geen kwaad het nog eens te vermelden.

    Verwacht Peter Verhaar, dat er een volgende bank zal omvallen?
    Bankaandelen in Amerika (BAC, GS) en Europa (Unicredit, Commerzbank, SocGen) hebben bijzonder harde verliezen geleden.

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.