Boele Staal (NVB): de nieuwe messias

messiasDe dag begon zoals elke dag. Een gewone druilige woensdag in oktober. Niemand kon voorzien dat dit z’n dag zou worden waarop je later zou vragen ‘waar was jij op 20 oktober 2010 om 20.45′. Want toen deed de voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB), Boele Staal, zijn uitspraak waarmee hij eeuwige roem zou verwerven. Het was ‘ The Day the Earth Stood Still ‘; een echt Archimedes  ’eureka’ moment; vergelijkbaar met de vallende appel van Newton, met Galilei achter zijn telescoop, Einstein met zijn relativiteitstheorie.

De plaats? Een bordkartonnen studio van ‘ Uitgesproken WNL ‘; De presentator? Bicker Caarten;  De vraag? ‘ zijn de banken gezond nu?’ ; Het antwoord? ‘ BANKEN ZIJN NOOIT ONGEZOND GEWEEST‘ (hier de video, doorspoelen naar 19 minuten, uitspraak 2 keer,  met gepaste eerbied en gevouwen handen kijken).

Ooggetuigen hebben later verklaard dat op moment van “de uitspraak” het gebouw van de NVB aan de Herengracht in Amsterdam in een wit licht was gehuld. Wouter Bos verklaarde dat het gouden horloge dat hij had gekregen bij zijn afscheid op Ministerie van Financien precies op dat moment stil stond. Minister van Financien, de Jager, was zo blij dat hij zich bereid heeft verklaard zijn functie ter beschikking te stellen aan de nieuwe Messias Boele Staal. Jan – van het bankenverhoor – de Wit (SP), heeft zijn opdracht per direct aan de 2e kamer teruggegeven en biedt met terugwerkende kracht excuses aan voor het ‘verhoor‘ van Staal door Gaus van de PVV. Kees de Kort heeft daags erna bij BNR gezegd dat hij vanaf nu alleen nog maar positieve uitspraken zal doen.

Hoe hebben wij ons allemaal zo kunnen vergissen? Het was dus achteraf niet meer dan een slechte droom.  Fortis, ABN AMRO, ASR, AEGON, SNS Reaal, ING hadden helemaal geen staatssteun nodig en kunnen het direct en volledig terugstorten. DSB en Icesafe zijn niet failliet gegaan. De grootste kredietcrisis sinds de jaren ’30 heeft helemaal niet plaatsgevonden. De staatsschuld is niet opgelopen tot 382 miljard en we kunnen die 18 miljard aan bezuinigen schrappen.

Maar we hadden het moeten weten. Zijne doorluchtige hoogheid Staal had het ons armzalige en onwetende ‘menschjes’ allemaal al lang verteld. Consumenten dragen zelf schuld, ze moeten zich beter informeren; banken zijn door media en politiek gedemoniseerd.

Bankiers wisten het natuurlijk al lang. Als eerbetoon aan Boele Staal zijn deze week 8000 bankiers naar Amsterdam gekomen. Zij verzamelden zich in de RAI waar volgens ingewijden Boele Staal als de nieuwe Robert Schuller van Crystal Cathedral een ‘ hour of power ‘ optreden heeft verzorgd. Boodschap: het geld mag weer rollen;  toezichthouders (dag Hoogervorst!) moeten zich niet met onze producten bemoeien; banken moeten gewoon weer groot worden. Gevolg: alle (dure) restaurants zijn direct geboekt; ING dineert in het rijksmuseum. AEGON kan gewoon weer aan alle bestuurders bonussen gaan uitdelen. Rijkman Groenink kan zijn landgoed weer dichtgooien en is weer trots op de bonus van 26 miljoen. Handelaren slaken zucht van verlichting, Greed is Good, de oude Gordon Gekko, he’s back, finally.

Eerder verschenen op www.geenstijl.nl (30/10/2010)

Lees ook:“De Pers” heeft een artikel over de heer Staal, voorzitter NVB, geschreven
Lees ook:Boele Staal doet aan verslaafdenhulpverlening
Lees ook:Er zijn Lies, damned Lies, and Nederlandse Vereniging van banken (NVB)
Lees ook:Archie, de man van een hele boel staal, spreekt weer!
Lees ook:Plasterk en Staal in een loopgravenoorlog

14 reacties op “Boele Staal (NVB): de nieuwe messias

 1. Jesse Frederik

  Natuurlijk probeert deze prutser het allemaal wat mooier voor te stellen dat is zijn baan. Kwalijker is dat onze overheid precies hetzelfde doet. Neem ABN. ABN had de grootste hoeveelheid off-balance beleggingen van alle banken van de wereld, zo’n €100 miljard. ABN wist totaal niet waar het mee bezig was, het wist niet eens wat het kocht, zie de Goldman Sachs Abacus affaire. Dit weten we ook omdat RBS in 2008 een verlies boekte van zo’n €28 miljard, waarvan volgens eigen zeggen €20 miljard van ABN kwam. Ik vermoed dat de grootste hoeveelheid verliezen in deze buiten de balans gehouden beleggingen zitten, maar en dit is het echte punt, sinds ABN een staatsbank is, heeft de algemene rekenkamer de cijfers nog niet mogen inzien. Als je kijkt naar de meest recente brief die ze hebben geschreven naar minfin, dan blijkt dat ze geen controle mogen uitoefenen bij dochtermaatschappijen van ABN, enkel bij de moedermaatschappij. Dit is zéér kwalijk, omdat we dus gewoon niet weten wat voor zwarte gaten er staan op de balans van ABN, dit terwijl deze nu wel vrolijk aan het adverteren is om nieuwe spaarders binnen te halen.

    /   Beantwoorden  / 
 2. Peter Verhaar

  waar staat die brief van rekenkamer aan min. van financien

    /   Beantwoorden  / 
 3. Henk de Greef

  Denial is the most predictable of all human responses.

    /   Beantwoorden  / 
 4. Achat clomid

  Zeer interessante post. Blijven vreugde ons met hun publicaties.

    /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.