DDR praktijken bij het KIFID

Erich Honecker is niet dood, hij leeft en hij heet nu Kees Oosterholt. Deze mijnheer is baas van KIFID en dat staat voor Klachteninstituut Financiele Dienstverlening. Consumenten die een klacht hebben over banken of verzekeraars kunnen hier aankloppen voor rechtspraak. De uitspraak is bindend, wat betekent dat je bij een negatieve uitspraak pech hebt en kan fluiten naar je geld.

Dat hebben de banken en verzekeraars weer eens goed geregeld, want het KIFID is een private stichting, die 100% betaald wordt door de banken en verzekeraars. Het laatste jaarverslag, uit 2009 (!), een schildpad publiceert sneller, laat zien dat het KIFID helemaal vol zit met bank-en verzekeringsmannetjes, waaronder de onvermijdelijke NVB-man Mr. Boele -’de banken zijn niet ongezond’- Staal en de hoogste baas van AEGON Nederland, Mr. Marco Keim (‘sorry voor woekerpolis‘). Ik ga nog altijd uit van het principe dat  ’wie betaalt, die bepaalt’, en heb dus twijfels over die onafhankelijkheid. Dat vindt ook AFM-directeur Kockelkoren (u kent hem van de uitspraak ‘banken verkopen nog altijd knollen voor citroenen’): ‘het KIFID kampt met een tekort aan legitimiteit’ (zie hier, alinea 39).

En nu is er een ordinair relletje uitgebarsten in dit bolwerk van ‘old – meester in de rechten- boys’. Directeur Mr. Oosterholt heeft volgens het Financiele dagblad zijn Stasi-hulptroepen afgestuurd op de Financiele Ombudsman, Mr. Wabeke. De directiesecretaresse is uit de school geklapt. Zij moest Wabeke bespioneren en zoveel mogelijk externe uitnodigingen wegmoffelen. Wabeke mocht niet te populair worden en uitspraken doen die de financiele sector zouden schaden. In 2010 is hij plotseling opgestapt.

Nu was daar ook alle reden voor. Herinnert u zich deze nog? Wabeke kwam volledig in het nauw en kon met de camera close op hem gericht zwetend en handenwringend niet verhullen dat hij zijn eigen woekerpolis-regeling niet begreep (zie hier) of niet wilde begrijpen, zodat hij de kool en de geit kon sparen. Rondom Wabeke hing een zweem van partijdigheid. Zijn aanval op nieuwkomer Brand New Day is op zijn minst discutabel te noemen.

De nieuwe Financiele Ombudsman, Mr. Monster, laat zonder blikken of blozen zien wie zijn salaris betaalt. Luister & Huiver: ‘de verzekeraar is slechts fabrikant, de zorgplicht ligt volledig bij adviseur’. Hoe durf je, als je weet dat veel adviseurs betaald worden door de verzekeraar.

Aan wiens kant staat de Financiele Ombudsman en het KIFID? De nieuwe voorzitter ‘gelooft niet dat klagers zijn afgewimpeld’. Tuurlijk Mr.  Hammerstein, we geloven u direct. Aan de rechtspraak zullen we maar niet twijfelen, dat laten we aan Wilders over. Maar het wordt de consument niet gemakkelijker gemaakt. Eerst dien je met de bank in discussie te gaan en pas als je er niet uitkomt, mag je naar het KIFID. Ik wens u veel succes met de meesters in de rechten van de banken en verzekeraars.

En nu wil de AFM wil graag ombudsman spelen. Geen goed idee. Ons financieel systeem is een oligopolie en daar hoort een 100% onafhankelijke ombudsman bij. Financieel, maar vooral mentaal. Benoem daarom nu eens geen jurist uit het kleine groepje beroepsjuristen, maar een doorgewinterde consumentenman/vrouw. De AFM mag daarna de boetes vaststellen.

eerder verschenen opwww.geenstijl.com van 4 juni 2011

Lees ook:KIFID hoort niet bij AFM (ingezonden brief FD 7 juni 2011)
Lees ook:Brand New Day is terecht kwaad, maar springt ook gat in de lucht
Lees ook:AEGON zegt sorry
Lees ook:‘staat moet meebetalen aan woekerpolisclaim’
Lees ook:KASSA: Verbond van Verzekeraars niet aan 1 tafel met onafhankelijk adviseur!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.