Verschillen DNB en Bos van mening?: Deel 2 onderzoek DNB Ned. financiele stelsel

In mijn blog van 13 juli is het onderzoek van DNB naar het Nederlandse financiele stelsel besproken. Daarbij was de invalshoek de verschillende ‘businesslines’ van de banken en verzekeraars (retail, commercial&investment, vermogensbeheer, levensverzekeren en pensioen). DNB heeft ook gekeken naar het succes of falen van een aantal combinaties van activiteiten te weten (1) bankieren en verzekeren en (2) retail bankieren en wholesale bankieren. De conclusies van het rapport van DNB lijken te verschillen van een aantal recente uitspraken van minister Bos.

Eerst bankverzekeren. DNB onderschrijft dat de voordelen die destijds werden aangevoerd voor een combinatie tussen bankieren en verzekeren, niet volledig zijn benut. DNB wijst naar de wijze waarop de holdings zijn gestructureerd, waardoor er vertikale bedrijfskolommen bleven bestaan (zie ook mijn blog van 7 juli). De kostenvoordelen zijn door de enorme complexiteit niet behaald.
DNB is echter niet negatief over bankverzekeren. De voordelen voor de klant zijn evident. Bankverzekeren behoeft echter niet in een concern ondergebracht te worden (deze conclusie werd ook getrokken door onderzoek van Conquaestor onder senior managers in bank-en verzekeringswezen, zie blog van 9 juli). DNB sluit fusies of joint ventures in de toekomst niet uit.

DNB ziet belangrijke voordelen in het combineren van verschillende bancaire activiteiten binnen een en dezelfde financiele instelling. Hierbij denkt DNB met name aan het inzetten van spaargelden bij de financiering van zakelijke kredieten. Daarnaast ziet DNB voordelen in het bezitten van een bankbedrijf gericht op de toegang tot kapitaal-en emissiemarkt. Deze activiteit zou met name goed zijn voor de dienstverlening aan grotere, internationaal werkende bedrijven. Minder positief is DNB over de ‘handel voor eigen rekening’ van de banken.
Met deze conclusies lijkt DNB van mening te verschillen met Bos, die recent heeft gepleit voor kleinere en met name gespecialiseerde banken. Dat is overigens geen probleem. DNB neemt in Nederland een unieke positie in, met grote onafhankelijkheid van ministerie van financien, dit in tegenstelling tot de gangbare praktijk in andere landen. De discussie over de toekomstige rol van banken en verzekeraars krijgt zo wel een nieuwe impuls!

Lees ook:Bankverzekeren een utopie? Deel 2
Lees ook:Elsevier deze week: bankverzekeren, zijn langste tijd gehad?
Lees ook:Bankverzekeren is nog lang niet voorbij!
Lees ook:Interessante studie van DNB naar Nederlandse financiele stelsel (deel 1).
Lees ook:Waarom weet DNB niet wat de omvang van de totale bonuspot is?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.